We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Neen, ouderen moeten de coronacrisis niet betalen

4 9 327
15.05.2020

Gisteren heeft gezondheidseconoom Jan-Emmanuel De Neve op deze website voorgesteld een coronataks te heffen op de oudere generatie. Jongeren hebben het minste baat bij de lockdown, beweert hij, want ze zijn minder vatbaar voor het virus. Bovendien dreigen veel jongeren hun baan te verliezen. "En dus moet er toch wel ergens het besef komen van de oudere generatie dat de jongeren zich voor een stuk aan het opofferen zijn." Een coronataks voor ouderen is een manier om "die ongelooflijke inspanning van de jongere generatie toch wel te kunnen erkennen, op een structurele en constructieve manier".

Het voorstel van De Neve is problematisch. Ten eerste lijkt hij over het hoofd te zien dat generaties nauw met elkaar verbonden zijn. Jongeren zijn minder vatbaar voor het virus en dreigen meer dan ouderen hun baan te verliezen, maar ze hebben daarom niet minder "baat" bij de lockdown dan ouderen.

De gezondheid van hun (groot)ouders is voor jongeren van groot belang. Jongeren en ouderen zijn geen losstaande (groepen van) individuen, maar gemeenschapswezens die bekommerd zijn om elkaar. Als hun (groot)ouders in gevaar zijn, heeft dat een belangrijke impact op het mentale welzijn van jongeren. De lockdown heeft dat gevaar ingeperkt én ervoor gezorgd dat minder (groot)ouders overleden zijn.

Zich houden aan........

© VRT NWS