menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Gazze İmtihanımız

15 1
20.10.2024

Tevbe suresinin 126. ayetinde münafıkların (ve aslında bütün insanların) yılda bir ya da iki kere imtihana (fitneye) tabi tutuldukları bildirilmektedir: “Onlar her sene bir ya da iki kere imtihan edildiklerini görmüyorlar mı? Sonra da ne tevbe ediyorlar ne de ibret alıyorlar.”

Tevbe suresi A’dan Z’ye münafıkları elden geçirmekte, ifşa edilmedik hiçbir tıynetlerini bırakmamaktadır. Yukarıdaki ayetin bağlamı da yine münafıklardır. Dolayısıyla yılda bir ya da iki kere imtihan edilenlerle kastedilenler münafıklar olmalıdır.

Ayetin anahtar kelimesi, meçhul siygasıyla ve çoğul olarak kullanılmış olan ‘fitne’ fiilidir. Yılda bir ya da iki kere fitneye tabi tutulan ama bunu görmeyen, farkına varmayan bir zümreden bahsedilmektedir. ‘Fetene’ fiilinin saf altını cürufundan ayırt etmek için ateşte eritmek anlamına geldiği malumdur. Yani altın ateşe sokulmakta, ateşle imtihan edilmektedir. Bu imtihanın sonunda saf, gerçek altın ortaya çıkmakta, işe yaramaz, atılası cürufatından arındırılmaktadır. Bu arınma ateşte olmaktadır.

“Fitneye tabi tutmak” anlamındaki imtihanın nesnesi altın değil de insan olursa, bu da insanın halis olanını karışık/bulaşık, işe yaramaz çürüklerinden ayırt etmeye yaramaktadır. Ateşle imtihana da ancak halis insanlar dayanabilmektedir. İbrahim Nebî böylesi halis insanların........

© Venhar Haber


Get it on Google Play