We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Hladni rat cjepivima još će dugo trajati

2 0 0
04.03.2021

Na svjetskoj geopolitičkoj karti istočne zemlje, odnosno Rusija i Kina, mogu upotrijebiti cjepivo kao robu kojom će trgovati, posebno u zemljama Trećeg svijeta.

Te zemlje, posebno one u Africi, imaju velika prirodna bogatstva koja su voljna prepustiti svakoj zemlji koja se pokaže njihovim saveznikom u kampanji cijepljenja protiv COVID-19. Taj saveznik s cjepivom zapravo će ostati dugo godina u zemljama Trećeg svijeta jer će se cijepljenja nastaviti i nakon završetka pandemije. Prema podacima koje je agencija Airfinity objavila u prosincu, bogate zemlje, u kojima živi 14 posto ukupnog svjetskog stanovništva, već su kupile 53 posto svih cjepiva na svijetu. Siromašnije zemlje nisu imale još ni jedan ugovor s farmaceutskim kućama.

Takvu situaciju iskorištavaju Kina i Rusija kako bi ojačale svoju prisutnost u afričkim, azijskim i južnoameričkim zemljama. Sada imamo situaciju da Kina, koja nije na vrijeme upozorila svijet da se počeo širiti virus COVID-19, odnosno namjerno je prikrivala opasnost os njega, postane spasiteljicom svijeta, kazao je profesor strategijskih studija na Sveučilištu u Trstu, ekonomist i geopolitičar koji je upućen u vojnu strategiju Arduino Paniccia. Peking, koji je kriv za pandemiju, nastoji biti spasitelj. Najprije je opskrbio druge zemlje zaštitnim maskama, a sada donosi i cjepivo.

No, moramo se podsjetiti da ne........

© Večernji list


Get it on Google Play