We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Za glasove Bandićevih birača treba delati i biti solidaran barem kao on

2 0 3
04.03.2021

O pokojnicima sve najbolje! Krilatica je koja poput jeke odzvanja Lijepom našom otkako je prerano otišao gotovo dvodesetljetni gradonačelnik Zagreba te nesuđeni gradonačelnik Hrvatske.

U ustima je kako onih koji ga ionako hvale tako i onih koji se takve političke korektnosti užasavaju kao nekog malograđanskog atavizma. I usput kao nekakav argument izvlače Poganu Vlaku. Da, od malograđanštine do malopurgerstva ne može biti daleko. Njima ništa ne znači što je ta uzrečica jedan od stupova dobrog kućnog odgoja više od dvije i pol tisuće godina, jer, naravno, mnogo važnije im je da hajka kad jednom krene više nikad nema predaha.

Čak ni kad je protivnik odavna na podu. I više nikad neće ustati, koliko god odbrojavali. Ne smeta im ni što se poslovica uglavnom posve iskrivljeno citira. Mnogi ne znaju da se pripisuje Hilonu iz Sparte, jednom od sedmorice grčkih mudraca, a nama je stigla preko latinske verzije: De mortuis nihil nisi bonum.

O mrtvima – ništa osim dobroga! Dakle, ne spominje se “najbolje”, nema tu nikakve obveze o umrlima pričati u superlativima, a kamoli izmišljati u svrhu beatifikacije. Jasno je: Barem u trenu nečije smrti govori samo ako imaš nešto dobroga za........

© Večernji list


Get it on Google Play