We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nemamo vremena čekati dogovor u EU. Hrvatska će sama uvesti COVID putovnice

2 0 11
28.02.2021

Sporo da sporije ne može. To da se unutar Europske unije i njezina 27-članog sastava sporo dogovara znali smo, no ipak iznenađuje da, i kada je u pitanju aktualna globalna COVID-19 kriza, EU pogon i dalje trokira i radi u ritmu starih jadranskih dizelaša trabakula, kao da se ništa drama tično ne zbiva.

Premda je još prije nekoliko tjedana postalo jasno da su svjetski farmaceuti, proizvođači cjepiva, u odnosima prema EU prevaranti, koji su prvo pokupili par milijardi eura za razvoj, a onda zakinuli EU za pola obećanih doza, EU im još uvijek nije zabranio izvoz cjepiva koji se proizvodi unutar njegovih granica! Za usporedbu, takva zabrana izvoza bila je jedna od prvih odluka američkog predsjednika Bidena.

Sada se hitnom pokazala potreba donošenja odluke na razini EU o slobodnom kretanju preko čvrsto zatvorenih granica. Akciju su pokrenule mediteranske zemlje, prva Grčka i njezin premijer Mitsotakis, koji zahtijevaju uvođenje COVID ili tzv. zelenih putovnica. Grčka je prošle godine žestoko financijski stradala, ostvarivši tek oko 20 posto prihoda od turizma.

Akciji se pridružuju Portugal, Španjolska, Italija,Cipar, Malta, dakle turističke zemlje. Uz njih, uvođenje COVID putovnica podržava ju i Bugarska,........

© Večernji list


Get it on Google Play