We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Protiv moralnog okvira ne bori se argumentima, već drugim moralnim okvirom

6 0 0
01.07.2022

Vrhovni sud Sjedinjenih Država poništio je svoju raniju odluku, kojom je oglašeno, kratko rečeno, kako je pobačaj pravo zaštićeno Ustavom SAD. Ta je odluka zabranjivala saveznim državama da zabranjuju pobačaj.

Premda ova odluka Vrhovnog suda ne kaže ništa o samom pobačaju, već je samo ukinula saveznu zabranu zabrane pobačaja, presudivši kako to nije pitanje saveznog ustava, već pitanje u nadležnosti zakonodavstva država, ona je u Americi i svijetu izazvala sveopću moralnu paniku. Histerija je u hipu dosegnula takve razmjere da bi čovjek pomislio kako neki mračnjaci po Americi spaljuju žene na lomači.

Podizanju moralne panike nemalo su pridonijeli i mediji, koji su - neki namjerno, a neki iz pukog neznanja - pogrešno izvještavali o čitavoj stvari. Mogli smo čitati naslove kako je "u Americi zabranjen pobačaj", kako je "Vrhovni sud ukinuo pravo na pobačaj", kako je sada "pobačaj ilegalan"... Da mediji nisu toliko utjecajni, čini se, bilo bi dovoljno samo odmahnuti rukom na tu gomilu gluposti.

Ali, to bi bilo kratkovidno. Podizanje moralne panike, uz grubo zanemarivanje........

© Večernji list


Get it on Google Play