We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Svatko od nas slobodan je čuvati vlastitu nadu

5 0 3
02.01.2021

U Hrvatskoj su najtraženiji znanstvenici epidemiolozi i seizmolozi, s tim da su epidemiolozi kronični, a seizmolozi akutni. Stručnjaci za zaraze suvereno vladaju medijima iz dana u dan – sve dok ne rukne potres. Tada su svojih pet minuta dočekali seizmolozi, i zauzimat će ekrane nekoliko dana, dok se podrhtavanja ne smire. Potom ćemo se sjetiti pandemije, ljudi će se odmaknuti jedni od drugih, a skice rasjeda zamijenit će krivulje oboljelih i umrlih. Inače su epidemiolozi i seizmolozi vrlo slični. Kad nema pošasti i zemljotresa, rade samozatajno u institutima, proučavaju statistike i upozoravaju, poput starozavjetnih proroka, na neumitnu katastrofu koja dolazi.

Nitko ih, međutim, ne sluša: građevinari ne grade čvrste zgrade, vlasti ne skladište epidemiološku opremu. Kad izbije kriza, svi ih vuku za rukav, ali tada je kasno jer ne mogu nikome pomoći. Budući da su po naravi ljubazni i suosjećajni, dijele s uspaničenim narodom jedino što imaju: nadu.

Josip Stipčević s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu izjavio je za medije 28. prosinca, nakon prvog potresa u Petrinji: “Nadajmo se........

© Večernji list


Get it on Google Play