We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bobi i Rudi zaboravljene su žrtve bitaka za slobodu izražavanja

3 0 4
07.11.2020

Među 20.000 snimki terorističkog pokolja u Beču, koje je dobila policija od građana, ima i jedna koja pokazuje sljedeće: džihadist odjeven u bijelo, s crnom krabuljom na glavi, trči uličicom i nasumce puca iz kalašnjikova, a netko s gornjeg kata za njim viče: “Arschloch”. Ta njemačka uvreda znači isto što i “asshole” na engleskom, a kod nas bi najbliži ekvivalent bio “seronjo”, iako ima i drugih mogućnosti.

Ta žestina bečkog odgovora podsjetila me na vic koji priča Đorđe Balašević na koncertima. U Novom Sadu svi dođu na utakmicu, sjednu, naslone se na kišobrane – svi ih nose jer nikad ne znaš kad bi kiša mogla naići – i nitko ništa ne govori. Cijelu utakmicu mrtva tišina, i tek negdje u 84. minuti jedan gledatelj ustane i promrsi: “Santrače, pizdo!”. A svi okolo klimaju glavama i potvrđuju, dobro mu je rekao.

Od Novog Sada do Beča ima mnogo kilometara i država, ali to je taj isti austrougarski mentalitet, ironičan i bezopasan, čiji su kod nas bili oličenje Bobi i Rudi. Pojavili su se 1953. u satiričkom listu........

© Večernji list


Get it on Google Play