We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kako su i antivakseri i pobornici treće doze pali na ispitu iz statistike

4 0 0
26.09.2021

Tijekom studija ekonomije gotovo sam pala godinu zbog statistike. Na kraju sam zagrijala stolac, zaradila hormonalni disbalans i udebljala se 10 kilograma zbog stresa, ali sam ispit položila, a godinu spasila. Ni dan danas ne volim brojeve, ali itekako se potrudim da ih volim i razumijem kada vidim da se vade iz konteksta kako kome odgovara.

Za početak budimo na čistom: nije mi ni na kraj pameti u ovom tekstu ikoga prozivati zbog gluposti. U današnje se vrijeme nasjeda s neizmjernom lakoćom na lovačke priče, a ima ih sa svih strana, već ovisno o interesima (financijskim ili političkim). Strah prelazi u agresiju, a najgore je što u takvom ozračju ljudi donose odluke temeljem emocija, a ne razuma i promišljanja. Ili se cijepe zbog straha ili se ne cijepe zbog straha, a svi se pozivaju na veliko znanje koje je uglavnom manjkavo i puno rupa. Ne zato što smo glupi, već zato što nismo mogli završiti toliko raznovrsnih fakulteta u kratkom vremenu, a tematika je daleko složenija od jednostavnog izračuna za postotak „dio kroz cjelina puta 100“ ili pak od one popularne teme „razlikujte simptome prehlade, gripe, alergije i COVID-19“.

Već sam pisala i neću ponavljati koliko je važno u ovoj situaciji sačuvati koliko-toliko hladnu glavu, kritički razmišljati, čitati izvore svih „zaraćenih“ strana i educirati se jer to je jedini način da se obranimo od manipulatora bilo koje vrste.

Pa ako želite, među ostalim, baciti pogled i na to što zaista hladna statistika govori o Izraelu i cjepivima te uzeti i taj podatak u razmatranje prije donošenja bilo kakve odluke o (ne)cijepljenju, nudim vam ovaj tekst koji dominantno neće biti moj jer (očito) nisam statističarka, a niti znanstvenica.

Napomena: tekst je dugačak. Nažalost, teme poput ove ne stanu u infografike, niti se mogu sažeti u natuknice.

Dakle, tijekom jednog od naših razgovora na spomenutu temu, muž mi je skrenuo pažnju na blog „COVID-19 Data Science“, odnosno na članak o Izraelu koji realno objašnjava ovu pomutnju, a bez popularnih otrovnih opaski i vrijeđanja.

Tekstove potpisuje Jeffrey S. Morris, znanstveni statističar, profesor i šef katedre biostatistike na Medicinskom fakultetu Perelman na Sveučilištu Pennsylvania. Blog redovito osvježava, a znate li engleski, svakako se isplati izdvojiti malo vremena i........

© Večernji list - Blog


Get it on Google Play