We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Mornarske tetovaže

3 0 0
12.04.2021

Prvi uzorci na tijelu rođeni su u Polineziji. Pomorci koji su prvi otkrili otočja na Pacifiku tamo su se prvi put susreli s ljudima čija je koža bila prekrivena neobičnim uzorcima. Riječ tattoo (tetovaža) dolazi od Tahićanske riječi tatau, a u Engleski je došla s ekspedicijom kapetana Cooka koji je prvi od Europljana vidio na svojoj ekspediciji s brodom Endeavour 1769. godine.

U razdoblju od 18. do 20. stoljeća tetovaže su bile rasprostranjene gotovo isključivo među mornarima. Svi mornari su imali tetovaže – simbole koji su ih trebali zaštititi od oluja i brodoloma. Crteži, znakovi ili oznake na tijelu bili su vrsta ‘mornarske putovnice’. Mornari su na taj način dokazivali svoje iskustvo, a svaki mornar dao je kapetanu detaljan opis svih tetovaža da bi ga se u moglo identificirati u slučaju nesreće.

Konop na zapešću su imali mornari.

Sidro je simbol sigurnosti i stabilnosti. Tetovirali su ga oni koji su bili u trgovačkoj mornarici ili su preplovili Atlantik. U kominaciji s natpisom ili imenom je davalo razlog za povratak (ime žene ili člana obitelji), a kod nas je poznato po tome što su ga tetovirali u JNA.

Prekrižena sidra na lijevoj ruci znače da je pomorac plovio svim oceanima,........

© Večernji list - Blog


Get it on Google Play