We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

MUHARA: Sveta gljiva stare šamanske Europe i Azije

2 0 0
09.04.2021

Muhara je vjerojatno najpoznatiji šamanski enteogen stare Europe i Azije, te simbol brojnih narodnih predaja i dječjih bajki. U gljivarskim priručnicima klasificiraju je kao otrovnu gljivu, premda je statistički prouzročila iznimno malen broj umrlih osoba. Ključni je halucinogen sibirskog šamanizma koji sadrži tri psihoaktivna elementa.

Knjigu 'Psihodelici' možete kupiti OVDJE

Muskimol - izvor psihodeličnog delirija

Prvi i najznačajniji je muskimol (agarin, panterin), potentni selektivni agonist GABAA receptora koji uzrokuje sedaciju, hipnotičke efekte i halucinogenu psihoaktivnost koja graniči sa snovima na javi uz euforiju i OBE iskustva. Ibotenska kiselina se u organizmu pretvara u muskimol, strukturalno podsjeća na neurotransmiter glutamat i djeluje kao njegov neselektivni agonist zbog čega može biti i neurotoksin. Djeluje i kao NMDA agonist, a dekarboksilacijom u muskimol pogađa i GABAA receptore. Zato radi kao sedativ i delirijant, a pretpostavlja se da bi sintetičkim unosom bez sinergije s ostalim komponentama djelovao kao stimulans. Muskarin se pak pronalazi tek u tragovima, no zbog svoje toksičnosti uzima bitnu ulogu u kategorizaciji muhare kao otrovne gljive. Zanimljivo, kao antidot se koristi atropin prisutan u obitelji pomoćnica.

Muhara je jedna od najrasprostranjenijih gljiva i nalazi je se od Hindu Kusha, obaju Amerika, Azije, Mediterana do Australije i Oceanije. O njoj su pisane brojne knjige, opjevane narodne priče i urbane legende, sastavljene metafore i alegorije. Ova gljiva se širi sinkrono s rastom utjecaja slavenskog šamanizma iz Sibira prema unutrašnjosti Europe i Azije, međutim udar tijekom inkvizicije i sustavno uništavanje tradicije nije preživjela. Već se u 16. stoljeću piše o mliječnom koktelu u Frankfurtu, a otac taksonomije (znanstvena disciplina koja na temelju sličnosti i razlika taksonomske jedinice kategorizira i razvrstava u skupine) Carl Linnaeus priča o svom švedskom djetinjstvu uz muharu kojoj daje ime Agaricus muscarius. Deseci različitih naziva govore koliko je bila uobičajena i ukorijenjena u razne europske kulture budući da je svaka imala vlastito........

© Večernji list - Blog


Get it on Google Play