We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sindrom pretreniranosti ili kad je dosta?

3 0 0
17.05.2022

Visoke temperature kojima posljednjih dana svjedočimo, vjerujem, mnoge su potaknule na razmišljanje o provođenju vremena na plaži u kupaćim kostimima. A time i razmišljanju o skidanju onog viška kilograma kojeg možda vučemo od Božića ili najmanju ruku, nedavnog Uskrsa kada si mnogi daju oduška u prehrani.

Teretane lagano postaju pune, nasipi postaju mjesta za trčanje, bicikliranje, brzo hodanje….možda je veća osviještenost o dobrobitima vježbanja, možda se žele izgubiti kilogrami, možda se dovesti u bolju formu ili pak neki započinju vježbati.

Ovoga puta donosim savjete i za iskusne vježbače, ali i za početnike jer i jedni i drugi mogu otići u krajnosti koje u sportskom svijetu ne donose baš puno toga dobroga. Daljnji tekst stoga posvećujem onome što bi se u znanstvenoj terminologiji nazvalo sindromom pretreniranosti.

Imate li granicu umjerenosti?

Kao u svemu, tako i u sportu, odgovor je da – možete pretjerati. Burnout, ili sindrom pretreniranosti, stanje je u kojem sportaš doživljava umor i opadanje performansi u sportu unatoč nastavku ili pojačanom treningu . Pretreniranost može rezultirati promjenama raspoloženja, smanjenom motivacijom, čestim ozljedama, pa čak i........

© Večernji list - Blog


Get it on Google Play