We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kućni red u Hrvatskoj ne postoji!

3 0 0
21.01.2020

Znate za onu predivnu izreku francuskog filozofa Jeana Jacquesa Rousseaua, da svatko ima pravo na svoju slobodu dok ne ugrožava slobodu drugoga? Poanta ovog razmišljanja se može savršeno primijeniti na život u stambenim zgradama. Vjerujem da mnogi od vas moraju trpjeti suživot u zgradama sa primitivnim ljudima koji ne poštuju kućni red i koje je nemoguće disciplinirati. Oni se rukovode logikom "nikog se ne tiče što ja radim u svom stanu." Zapravo, ako proizvodite buku u vrijeme kad bi se svi trebali odmarati, itekako se tiče druge što radite.

Ja se volim odmoriti kad dođem kući s posla, volim gledati filmove, poneku utakmicu, te pustiti laganu muziku. Da vas pitam što volite raditi u slobodno vrijeme, sigurno mi ne bi odgovorili da volite bušiti, strugati i lupati, jer to nitko normalan ne radi u večernje sate, osim ukoliko nije pukla cijev ili je popravak koji zahtijeva hitnu intervenciju. No, pred četiri godine sam se doselila u zgradu gdje je moj mir nepovratno uništen. Od 365 dana u godini barem 200 dana se bušilo, čekićalo, strugalo u bilo koje doba dana, bez dogovora i isprike na ometanju tuđeg mira, a na spomen kućnog reda dobila sam ovakav odgovor: "Pa, mene ništa ne smeta. Ja sve prespavam."

Indolentnost i pasivnost s jedne strane, agresija i dominacija s druge je realnost našeg suživota u zgradama. Ovisno o preferencijama, stanari su podijeljeni u dvije grupe: bullyiji i žrtve. Predstavnika stanara biraju nasilnici koji tako grade svoj klan, a mi ostali trpimo buku u bilo koje doba dana, bez obzira na sve propise i zakone ove države. Zakon jačega upravlja zgradama, pa se nasilnici ne libe i prijetiti ako im prigovoriš.

No, što naši zakoni i propisi čine za malog čovjeka koji se želi odmoriti nakon posla? Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima predviđa da suvlasnici donesu odluku o kućnom redu. Tako se regulira vrijeme........

© Večernji list - Blog