We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

3 najčešće stvari koje roditelji koriste u discipliniranju djeteta

5 0 0
22.12.2020

Sjećam se kako sam uvijek slušala o efikasnim metodama u odgoju djece. Čak i danas slušam kako nije ok da se dijete ponaša na određen način, da smo mi glavni, da tko je dijete da se ima pravo tako ponašati. Dugo sam i sama tako mislila. Dok nisam shvatila da to nema nikakvog smisla i da definitivno takav pristup nije dugoročno održiv, a neće ni donijeti mir u našu kuću.

Kako bih približila neke metode koje se danas koriste u discipliniranju djeteta odlučila sam izdvojiti one tri najčešće i objasniti zašto dugoročno neće biti efikasne. Osim ako vam je cilj da vas se dijete boji i da svoje frustracije i nezadovoljstvo liječite na biću slabijem od sebe.

Primjerice udarim ga po guzi da zapamti. Istraživanja pokazuju da udaranje nema smisla. Zašto? Djeca će u tom trenu znati da su kažnjeni, ali sljedeći put ovo neće povezati sa situacijom koju naprave. S druge strane, istraživanja pokazuju da ovo nije učinkovita metoda da djeca prestanu biti agresivna. Naprotiv, postat će još agresivnija.

Recimo, ako roditelj koristi udaranje kao metodu smirivanja djeteta kad se na njega razljuti, dijete uči da je udaranje prihvatljivo ponašanje kad se uzruja zbog nečega. Uz to kako se mi kasnije osjećamo?? Jako loše. U tom trenu smo bili ljuti, udarili smo, ali kasnije smo još jadniji, krivimo sebe i onda je to začarani krug koji ne prestaje.

Primjera radi, moj sin je znao udariti brata kad su se posvađali ili obrtnuto. Ponekad su i vikali jedno na drugog jer smo takvi mi nekad bili prema njima.

Ako djeca odrastaju na ovaj način, u odrasloj dobi će i oni........

© Večernji list - Blog


Get it on Google Play