We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dok se huligani u drugom pubertetu svađaju, državnici bi trebali razgovarati o ozbiljnim stvarima

5 0 16
21.04.2022

Hrvatska javnost pripada onoj vrsti društva u kojoj svi ponešto znaju svemu, poglavito o dnevnoj politici. Spremni su satima razgovarati i objašnjavati koliko su u pravu, perpetuirajući, u novinama, na portalima, televizijama ili društvenim mrežama a la carte im poslužene, kao u kakvom ekskluzivnom restoranu, argumente iz spin radionica političkih tabora.

Ne čudi, stoga što smo posljednjih dana svjedoci javnog prepucavanja dvaju prvorazrednih političkih tabora, nalik na huliganske tabore na prijelazu iz 80-ih u 90-te godine ovoga stoljeća.

Ovoga puta radi se o UDBA-i. Posvađala se dva trola u drugom pubertetu, služeći se literarnim izričajem, ne tako solidne, proze u trapericama, oko toga treba li pomilovati dva osuđena starca glede presude, koju niti jedno pomilovanje političkog subjekta iz izvršne vlasti, u kontekstu trodiobe vlasti, uzgred, ne može ukinuti.

U zaglušujućem huku papagajskih tribina, koji, prije skandirajući nego ponavljajući, galame spomenute „argumente“ i uvrede, kao da više ne čuješ vlastiti mozak dok razmišlja o nešto bitnijim stvarima.

Osim inflacije, demografije, cijene energenata, prepolovljene predikcije rasta BDP-a, tih i takvih sitnih tričarija, od kojih se ne živi dok nacija jede medijski junk food političara koji bi u teoriji, u nas samo u teoriji, trebali biti državnici, valjalo bi razgovarati i o nekim vanjskopolitičkim činjenicama.

Nalazimo se, sjećate li se dragi dionici hrvatskog političkog života, na kraju drugoga mjeseca napada Rusije na teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Opasniji je to kontekst vremena nego li je nekoliko nuklearnih kriza unutar Hladnoga rata, od kojih je najzvučnija ona kubanska. Neki će reći kako smo ušli u fazu novoga Hladnog rata, a neki poput Gorana Bandova, profesora Zagrebačkog sveučilišta i vanjskopolitičkog analitičara, kako je moguće da smo........

© Večernji list - Blog


Get it on Google Play