We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(COVID-19 IN GOSPODARSTVO) Ko ne zadostuje več, da "storiš vse, kar je treba"

14 2 1
25.03.2020

Pri interpretiranju novih ukrepov za omilitev negativnih posledic pandemije Covid-19, ki jih je minuli konec tedna razglasila ameriška centralna banka (Zvezne rezerve, Fed), je pomembno, da pobud ne zamešamo z ukrepanjem.

Najnovejša odločitev Fed za zrahljanje denarje politike je nedvomno brez primere že zato, ker je bila objavljena v nedeljo popoldne. Fed je znižal svojo obrestno mero za sto baznih točk (v razponu 0 – 0,25 odstotkov), kar bo verjetno prineslo smiselno znižanje marginalnih stroškov bančnih posojil podjetij in gospodinjstev.

Fed je hkrati reaktiviral kvantitativno sproščanje. V prihodnjih mesecih bo za odkup državnih obveznic namenil dodatnih 500 milijard dolarjev, za odkup hipotekarnih vrednostnih papirjev, ki so jih izdale tri kvazivladne agencije, znane pod imeni Ginnie Mae, Fannie Mae in Freddie Mac, pa najmanj 200 milijard dolarjev. Poleg tega bo reinvestiral vse v plačilo dospele glavnice hipotekarnih vrednostnih papirjev teh agencij.

Ob vseh teh ukrepih je Fed nedavno razširil obseg svojih "čez noč" transakcij ponovnega odkupa (repo) ter napovedal, da bo zrahljal kapitalske in likvidnostne zahteve za banke. Toda najbolj pomemben del........

© Večer