We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(POGLED) Primer Daniele Ružič: Ko formalni sektor neha delovati

16 2 0
20.06.2019

Moje napovedi so se žal uresničile. Dobili smo primer Ružič. Nedopustni napad na sodnico, ki po brutalnosti in poškodbah, ki jih je v napadu utrpela žrtev, spominja na primere, ki jih v TV serijah razrešujejo kriminalisti.

Da ne bo pomote: seveda nisem napovedala, da se bo ta napad zgodil sodnici Danieli Ružič. Trdila sem nekaj drugega: da se bodo taki napadi začeli dogajati. Ker se je naša družbena stvarnost spremenila tako, da se je to moralo zgoditi. Ali bolje: začeti dogajati. Ker se bo še dogajalo. Žal.

Vzrokov za to je več. A zdi se, da sta ključni dve skupini razlogov. Prva je nedelovanje formalnega sektorja. Druga pa normalizacija nasilja v družbi nasploh in v socializaciji otrok še posebej.

Nedelovanje formalnega sektorja je splošna značilnost postsocialističnih družb. Slovenija ni nobena izjema. Razlog je v tranzitološki logiki uvajanja družbenih sprememb.

S "tranzitologijo" antropologi označujemo tista razumevanja sprememb v postsocialističnih družbah, ki temeljijo na predpostavki o hitri in učinkoviti........

© Večer