V primeru zmage na naslednjih nemških zveznih volitvah bi jedrske elektrarne, ki so prenehale delovati, takoj priklopili nazaj v omrežje, je sporočilo šefa Krščansko-demokratske unije (CDU) Friedricha Merza, ki ga je vnovič lansiral v nedavnem pogovoru za Bild am Sonntag. Gre za politika, ki sicer zagovarja klasična konservativna stališča glede zmanjšanja birokracije, davkov in neobremenjenega poslovnega okolja. Je odločen zagovornik evroatlantskih povezav. V okoliščinah, ko se pod vladavino kanclerja Olafa Scholza (SPD) kopiči vedno več težav za nemško gospodarstvo, Merz postaja resen pretendent za njegovega naslednika. Nemški volivci so nezadovoljni z aktualno vlado, ki se očitno slabo znajde v spremenjenih geostrateških okoliščinah. Prednost CDU pred SPD v javnomnenjski podpori se veča, če bi se to čez dve leti potrdilo še na volitvah, bi bil to za Merza vrhunec več deset let trajajoče zgodbe o ambicioznem vzponu, padcu in zmagoslavni vrnitvi.

Ko je Merz v začetku preteklega leta prevzel vodenje CDU, se s tem stranka ni zatekla k novemu eksperimentu, temveč je šlo za vrnitev h koreninam. Merz je v CDU tako rekoč strankarski staroselec, za katerim je že več poskusov povzpetja po strankarski hierarhiji, pri čemer mu je pred tem vedno zmanjkalo podpore za zadnji korak. Ta 67-letni pravnik in nekdanji sodnik iz Severnega Porenja-Vestfalije se je v strankarski podmladek vključil že s 17 leti. Čeprav tega ni nikoli potrdil, naj bi bil član tako imenovanega Andskega pakta, vplivne skupine posameznikov znotraj stranke, ki se je oblikovala ob potovanju članov podmladka v Južno Ameriko konec sedemdesetih let. Čeprav omenjena skupina javno ne izraža stališč ali kakorkoli seznanja javnosti o svojem delovanju, je po poročanju več nemških medijev to združba izključno moških zahodnonemških politikov, večinoma s katoliškim ozadjem, ki so bili ali so še na različnih visokih položajih.

QOSHE - (PORTRET TEDNA) Vodja CDU Friedrich Merz: Šef opozicije, ki bi vrnil nuklearke - Timotej Milanov
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(PORTRET TEDNA) Vodja CDU Friedrich Merz: Šef opozicije, ki bi vrnil nuklearke

32 1
02.09.2023

V primeru zmage na naslednjih nemških zveznih volitvah bi jedrske elektrarne, ki so prenehale delovati, takoj priklopili nazaj v omrežje, je sporočilo šefa Krščansko-demokratske unije (CDU) Friedricha Merza, ki ga je vnovič lansiral v nedavnem pogovoru za Bild am Sonntag. Gre za politika, ki sicer zagovarja klasična konservativna stališča glede zmanjšanja birokracije, davkov in neobremenjenega poslovnega okolja. Je odločen zagovornik evroatlantskih povezav. V........

© Večer


Get it on Google Play