Robert Balen

Novoustanovljeni organ za boj proti sovražnemu govoru bo imel težko delo: ugotavljati bo moral ne le povzročitelje sovražnega govora, ki se je sedaj razširil tudi na glavni javni medij RTV, pa oblike, izraze in formule sovražnega govora ter razloge in mehanizme njihovega širjenja, moral bo tudi predlagati temeljite spremembe zakonodaje, saj je povezava med sovražnim govorom in dejanji zoper telesno integriteto vse pogostejša in očitnejša. Danes proizvajalci sovražnega govora sploh ne skrivajo, da tak govor implicira tudi napad na žrtev. Tu je nedavni primer:

"To je že drugič, da je Nika Kovač skušala nekoga 'potunkati', da bi nase preusmerila pozornost. Ker točno to je. Igranje žrtve in igranje na karto čustev in ne razuma. Vsak razumen človek bi namreč Niko Kovač povprašal po zdravju. Javno osebnost je nekdo sredi dneva ogovoril v kavarni, polni ljudi. To ni napad, to je nekaj, kar si dobila v paketu, ko si stopila v čevlje javne osebnosti. Prevzemi odgovornost."

Tako je na portalu Nova24TV 14. marca "Tanja Brkić" (verjetno še en psevdonim) sklenila komentar, ki zanika kakršno koli prisotnost sovražnega govora ali nasilja v tem, kar se je zgodilo Niki Kovač in kar je ona opisala na svojem facebooku ter podala prijavo. Zanimiva podrobnost tega komentarja je podatek, da je priča dogodka, ki jo omenja intervjuvani storilec ... slepa. Tisto, kar je resnično grozeče in kaže na legitimizacijo uličnega in drugega nasilja nad "sovražnimi elementi", kot so opredeljeni v eni stranki in njenih satelitih, je "lekcija" o obnašanju javne osebe. Javna oseba naj bi morala prenašati verbalne napade in grozilne fizične pristope druge osebe, ki se pri tem ni dolžna predstaviti in jo "ima pravico" žaliti.

QOSHE - Kolumna Svetlane Slapšak: Krog se sklene - Svetlna Slapšak
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kolumna Svetlane Slapšak: Krog se sklene

18 1
25.03.2023

Robert Balen

Novoustanovljeni organ za boj proti sovražnemu govoru bo imel težko delo: ugotavljati bo moral ne le povzročitelje sovražnega govora, ki se je sedaj razširil tudi na glavni javni medij RTV, pa oblike, izraze in formule sovražnega govora ter razloge in mehanizme njihovega širjenja, moral bo tudi predlagati temeljite spremembe zakonodaje, saj je povezava med sovražnim govorom in dejanji zoper telesno integriteto........

© Večer


Get it on Google Play