We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Praznična zabava

16 4 0
14.12.2019

To so tisti, ki so sposobni obvezno povišanje minimalne plače preračunati tako, da od svojih zaposlenih vsekakor dobijo še svoj "zasluženi" del. Torej, kot na portalu Nova24TV zapiše eden od "treš" pisunov, tako da se ga ne dotakne "strupena komponenta pravičnosti". Ostali bomo torej doma med manj sposobnimi.

Če bi sveti Miklavž danes hotel priti iz Male Azije v Evropo, bi imel ogromne težave. Zavetnik potnikov, zlasti pomorskih, pa otrokov in šol bi se moral nekako prebiti iz begunskega taborišča v Turčiji, se z gumenjakom - če bi imel srečo - dokopati do katerega od grških otokov, tam preživeti nekaj časa v nemogočih razmerah in upati, da bo premeščen na celino, kjer bi pot nadaljeval proti severu, da bi ga na koncu pretepli na bosansko-hrvaški meji. Do Slovenije ne bi prišel nikoli, ker bi ga policisti poslali nazaj na Hrvaško, od tam pa v Bosno, tudi če bi zaprosil za azil … ali pa bi se utopil v ledeni Kolpi. Obraz maloazijskega svetnika iščite danes med nesrečniki v Vučjaku in drugih bosanskih taboriščih. Niti Marija z Jožefom ne bi imela kaj več sreče pri svojem begu na drugo stran, med mejami z zidovi, bodečo žico, minskimi polji in naključnimi bombami, ki padajo iz vseh strani, da o teroristih, borcih, ameriški zaščiti nafte (čigave nafte, za božjo voljo?) niti ne govorimo. Zato je najbolj preprosto pozabiti svetniško zgodbo in pravzaprav tudi Sveto pismo ter si izmisliti nekakšnega Miklavža, ki je nekako tukaj, je od nekod prišel, ampak je nekako naš, del "naše" tradicije. Najhuje od vsega pa je, da ga je mogoče izrabiti za naše sovraštvo do vsega, kar bi lahko spominjalo na tistega pravega svetnika, na njegova sporočila in še posebno na duha božiča.

Osnovna zgodba o svetem Miklavžu je bila nedvomno izrabljena na veliko načinov. Ob njegovem nezakonskem bratu dedku Mrazu, ki je na enem koncu sveta debeli starček v rdeči........

© Večer