Reuters

Tisti, ki daje takšne velike izjave, ima skoraj vedno v mislih neke krivce in to vzbuja strah, tudi če samo izziva dvom. Takšna je na primer Janševa izjava, da je ni države na svetu, ki ne bi imela svojega osamosvojitvenega muzeja. Pojem je širok in nejasen, pomislimo samo na Avstrijo ali Liechtenstein: predvidevam, da lahko vključuje tudi spremembe, ki veljajo za ključne v zgodovini posamezne države, kot je pomembna menjava oblasti, revolucija z globalnimi posledicami in podobno.

Začnimo torej z naključnim izborom pri nekaterih pomembnih primerih: Francija ima od leta 1983 Muzej francoske revolucije na dvoru Visille, departma Isère, blizu Grenobla. Bil je del velikega programa ob praznovanju 200. obletnice revolucije (1989) in tudi del politike Mitterrandove socialistične vlade, ki je uvajala decentralizacijo, posebej uspešno v kulturi. V Visille so po obnovi palače pripeljali dokumentarno gradivo, umetnine in spomenike revolucije z vseh koncev države. Na Portugalskem je bil nekdanji zapor za politične grešnike Aljube v Lizboni leta 2015 prenovljen v Muzej upora in svobode. Zgodovinsko obdobje, ki ga zajema, obsega več kot pol stoletja, od dvajsetih let prejšnjega stoletja do "revolucije nageljnov" leta 1974, in se nanaša na žrtve dolgotrajne Salazarjeve diktature.

QOSHE - Kolumna Svetlane Slapašk: Majhne pripombe k velikim izjavam - Svetlana Slapšak
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kolumna Svetlane Slapašk: Majhne pripombe k velikim izjavam

15 0 1
18.03.2023

Reuters

Tisti, ki daje takšne velike izjave, ima skoraj vedno v mislih neke krivce in to vzbuja strah, tudi če samo izziva dvom. Takšna je na primer Janševa izjava, da je ni države na svetu, ki ne bi imela svojega osamosvojitvenega muzeja. Pojem je širok in nejasen, pomislimo samo na Avstrijo ali Liechtenstein:........

© Večer


Get it on Google Play