We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Danes je treslo Zahodno Štajersko

17 1 8
20.10.2018

Tuljenje siren in divjanje intervencijskih vozil sta eni od bolj očitnih dejstev, ki sta naznanili, da se je v Celju, Velenju, Žalcu in Laškem začela simulacija uničujočega potresa. Potres je bil najmočnejši v Žalcu, nekoliko manj so ga čutili v okoliških občinah. Popokale so zgradbe, med zidove ujele prebivalce … Ko so, tudi s pomočjo slovenske jamarske službe in reševalnih psov ponesrečence našli, so jih z vrha stare elektrarne v Velenju po žici spustili na tla, ponekod drugod so gasilci morali dobesedno narediti luknjo v zid, da so lahko sploh prišli do ponesrečencev. Preko 30 poškodovancev – imitatorjev so nato dejansko pripeljali v celjski urgentni center, kjer so jih morali – ob rednem delu – oskrbeti.

Akcija je morala biti čim bolj podobna realnosti, sicer bi se iz nje naučili manj. Sam cilj vaje namreč je preveriti usposobljenost ekipe, opreme in ugotoviti, kje bi v resničnih primerih lahko bila ozka grla, ki bi onemogočala hitrejše reševanje. "Regijski načrt, kako ravnati ob potresu, je bil izdelan leta 2015. V letošnjem letu smo bili dolžni načrt preveriti še v praksi. Namen te dvodnevne vaje torej je, da preverimo morebitne nepravilnosti," je opisal vodja izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Celje Janez Melanšek.

Zgolj na lokaciji stare elektrarne v Velenju je danes sodelovalo več kot 150 ljudi, v obeh dnevih ter na vseh lokacijah skupaj pa kar 900 ljudi; od reševalcev, civilne zaščite, vojske, policije, gasilcev, jamarjev, kinologov do podvodnih reševalcev. Po predpostavkah, ki izhajajo iz narejenega načrta ravnanja ob potresu, bi potres težje poškodoval 68........

© Večer