We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(POGLED) Stonesi ali Pearl Jam pri nas, v Mariboru? (Ne)mogoče?

12 2 0
17.05.2019

Letošnji festival Visit & Hear Maribor bo od 5. do 15. julija na obronke Pohorja pripeljal številna zvezdniška imena, največja med njimi pa bodo Robbie Williams, Barbra Streisand, Stevie Wonder, Florence The Machine, The National in Celine Dion, ki bodo po pričakovanjih organizatorja pritegnila več kot 450.000 obiskovalcev.

Seveda vas z lokacijo in imenom festivala vlečem za nos, gre namreč za letošnji British Summer Time Festival, ki bo v londonskem Hyde Parku. Organizira ga, kot je praksa na tem področju, zasebna družba AEG Presents, ki vsako leto na mednarodnem trgu privabi na svoje dogodke več kot sto milijonov obiskovalcev in že vrsto let povečuje dobičke.

Županova želja, da se spremeni koncept Festivala Lent in se v mesto privabijo največje zvezde, je smela, hkrati pa vsebinsko posega v bistvo Lenta in namen javnih zavodov. Na tem mestu zatorej postavimo vprašanje: Zakaj pa zvezde res ne nastopijo v Mariboru ... lahko še posplošimo, v Sloveniji? Odgovorov je več. Osnovni pa je, da za to ni poslovnega interesa, saj bi se sicer na tem področju že veliko dogajalo po naravni poti, ki jo narekuje trg.

Poskusimo pogledati skozi oči velikih organizatorjev. Slovenska publika na regionalnem zemljevidu megadogodkov ne pomeni prav veliko, hkrati pa smo vajeni potovanj čez mejo, tako na morje, na delo kot na koncerte. Na večje dogodke pri sosedih, na primer na Dunaj, se iz Slovenije odpelje nekaj avtobusov in nekaj skupin z avti in kombiji. Ocenim lahko, da morda največ 500 ljudi, ki so pripravljeni za karto plačat 100 evrov in več, kolikor stanejo danes vstopnice za tovrstne koncerte, celotni stroški pa nanesejo okoli 150 do 200 evrov na osebo. Nam se sicer zdi izjemno, ko se "slovenski"........

© Večer