We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Govori ženska

13 1 6
20.03.2019

Govori ženska, starejša zbirka nežnih pesmi Jurija Hudolina, mi je v mesecu žensk v kombinaciji s svetovnim dnevom poezije priplavala v ospredje premišljevanj. Nisem le ljubiteljica poezije, temveč sodim med prepričane, da dobra poezija osmišlja svet, da je njena moč kdaj celo v tem, da vzpostavlja naše prave realnosti. Da poezija razčlenjuje življenja v prave glob(oč)ine. Spominjam se, da so bili v preteklosti okoli Hudolinove zbirke Govori ženska poskusi preigravanj, tudi kanček kritik (pa to ni analiza zbirke, temveč le okruščeni spomin), da pesnik s tako naslovljeno zbirko ni poveličeval žensk(e), temveč da z naslovom Govori ženska v smislu ukaza ženskam le dovoli izstopiti iz sicer zapovedanega molka. Razpredanja so šla v smeri, da naslov, prebran kot Govὁri ženska, le podkrepi podcenjevalni odnos do žensk in utrjuje prepričanja, da je primarno mesto ženske (še vedno) biti in ostati molčeča in poslušna ter da lahko ženska (spre)govori le na moški ukaz.

Bržkone je, pa ne več izhajajoč iz zbirke pesmi, v kateri sama prej razberem dimenzije občudovanj ženske, temveč širše gledano - dojemanje takih pozicij preveč na skrajnih polih - tako le poveličevanje kot le podcenjevanje hkrati.

Marec je z dvojnim praznikom žensk oprimek za poudarjanje ženskih tem in relevantih vprašanj, ki vselej nimajo iste teže, tudi v medijskem ustroju ne. Če dan žena izpostavlja položaj žensk, pravice in enakopravnost,........

© Večer