We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kriv je zdravnik!

28 4 773
21.11.2018

Je že res, da je iskanje krivde skorajda slovenska olimpijska panoga. Predvsem, kadar govorimo o njenem prelaganju. Slovensko zdravstvo že dolgo časa krivca v očeh javnosti ne potrebuje več. Napeta, stresu podvržena družba, okužena z antizdravniško psihozo, podprta s kopico pavšalnih, enostranskih poročanj, krivca vedno znova jasno najde v prvi bojni liniji. Krivi s(m)o vendar zdravniki.

Novi zakon o reševalnih prevozih? Seveda, krivi s(m)o zdravniki sami, ker s(m)o leta preobsežno izdajali potne naloge. Prepolna ambulanta in prenapeti živci sosedovega Frančka s tem nimajo nič. Franček je namreč vsakič znova za prevoz svoje žene zahteval reševalno vozilo s spremstvom, sam pa se je na pregled za njo odpeljal v svojem avtomobilu. Zdravnica je v ambulanti, ki je pokala po šivih, nekajkrat poskušala jasno zavrniti njegovo željo, a je bila hitro soočena z grožnjo o tožbi in zasuta z žaljivkami. V času burne razprave z njim bi lahko pregledala vsaj dva bolnika, ki sta se z vročino stiskala v čakalnici. Franček je prevoz za ženo dobil, izsiljeno. Za njim še Tonček. In Micka. Kriva je bila zdravnica. A nato je zakon rekel, da ne gre več tako. V očeh Frančka je kriva ponovno in še vedno osebna zdravnica. Čeprav sama ni bila podpisnica zakona, ampak le izvrševalka.

Čakalne dobe? Seveda, zanje je kriv družinski zdravnik s povečanim številom napotitev. V zadnjem desetletju se je število namreč povečalo za 30 odstotkov, kar je po oceni ministrstva eden glavnih razlogov za sistemsko pokanje po šivih. Čeprav nekateri zdravniki (in zobozdravniki) izdajo bistveno več napotnic kot drugi, nadzora, ali so bile napotitve potrebne ali ne, doslej ni bilo. V povprečju osebni zdravniki izdajo 110........

© Večer