We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(VEČERNO BRANJE) "Dohtarca, napiši mi rešilca!"

23 0 0
06.11.2018

"Doktorca, pa dajte mi no rešilca za domov," je ena najpogostejših prošenj v večini ambulant. Sledi podkrepitev: "Osebni zdravnik mi je rekel, da boste napisali nalog za prevoz ... saj vas nič ne stane." Občasno sledi nasmeh, marsikdaj pa povzdignjen glas. Morda tisti trenutek moj podpis stane le nekaj centov, kolikor za mojo avtorizacijo spije črnila parker, vendar je realnost drugačna. Z rešilcem po Sloveniji potuje staro in mlado, od Francija po zlomu nosu pred nekaj meseci na redni pregled k urologu do Cvetke po migrenskem glavobolu pred tednom dni v laboratorij, Štefke z napadom luskavice in celo 12-letne Tine h ginekologinji. Vsi našteti še dan pred tem (in dan za tem) povsem ustrezno upravljajo svoj avto. No, in če se pripeljejo v eno smer, zakaj se ne bi še nazaj?

Reševalni prevozi so mnogokrat postali sinonim za taksi službe, ne nazadnje so za bolnika poceni, hitri, udobni. Pa še luštni dečki te animirajo na poti do doma. Zadnje čase celo kakšna mlada reševalka. Absurd je najpogosteje viden v urgentnih ambulantah, ko reševalci pripeljejo bolnika, ki povsem suvereno na nosilih po SMS-sporočilu sporoča sosedom, da je na poti v bolnišnico. Zaradi trebušne gripe si je "kuj rešilca poklical, kaj bi čakal". Prihod je markanten, bolnik je obkrožen z reševalci, na vozičku ali celo na nosilih prehiti vrsto bolnikov pred seboj. Ali pa užaljeno protestira, ko je vendarle striažiran na konec čakalne vrste kot zadnji pripeljani. Po drugi strani pa pred njim v ambulanti sedi ostarela Tončka, ki jo je snaha povsem omotično, s sekajočo bolečino v prsih in vrednostmi krvnega tlaka nekje nad dvakratnikom normalnega pripeljala iz Lovrenca na Pohorju, saj nista niti pomislili, da bi zasedli reševalni prevoz, ker "za hin bit ji pa še ni".

Novembra je v praksi začelo veljati nekaj od 147 prenovljenih pravil obveznega zavarovanja, sprejetih septembra. Veljavnost posameznih predpisov je časovno povsem razpršena, nekateri so stopili v veljavo z dnevom spomina na mrtve,........

© Večer