We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bi morali Rusi objeti Kitajce?

12 0 0
12.06.2019

Xi v času, ko ameriški predsednik Donald Trump, ki je nekoč njun odnos označil za "izjemno dober", vodi trgovinsko vojno zoper Kitajsko, potrebuje novega "najboljšega prijatelja". Zdaj pravi, da ga je našel v Putinu. Pa je ta vzajemna naklonjenost res v najboljšem interesu Rusije?

Tak razvoj dogodkov sicer ni nič novega. V preteklih šestih letih sta se Putin in Xi sestala vsaj tridesetkrat, medtem ko vrednost letne trgovine med njunima državama znaša več kot sto milijard dolarjev. Toda rusko-kitajski bilateralni odnosi so se nedavno precej poglobili, kar je postalo očitno na mednarodnem gospodarskem forumu, v okviru katerega sta državi podpisali več kot 25 trgovinskih in drugih sporazumov na različnih področjih, od kmetijstva do tehnologije. Ruski in kitajski voditelj kar prekipevata od navdušenja, ker so odnosi med njunima državam boljši kot kdajkoli prej.

Rusijo nedvomno mikajo tesnejše vezi s Kitajsko. Po petih letih mednarodnih sankcij zaradi nezakonite priključitve Krima pomeni Xijeva ponudba zanjo na videz dobrodošlo odrešitev. Toda preden se Putin odloči zaupati Xiju, bi bilo dobro, če bi se spomnil sovjetske disidentske pesmi iz 60. let minulega stoletja Ljudje so bratje; Objel bom Kitajce, ki se posmehuje iz neuspelih prvih poskusov rusko-kitajskega povezovanja.

Komunistična partija je na začetku 50. let preteklega stoletja, kmalu za tem, ko je prevzela oblast na Kitajskem, sklenila zavezništvo s Sovjetsko unijo. Toda odnosi........

© Večer