We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Atentatorjevo napačno prepričanje

28 0 0
14.01.2020

Kavarniški bojevnik, kakršen je ameriški predsednik Donald Trump, ki se je petkrat izognil služenju v Vietnamu, verjetno v atentatih vidi nekakšno čudežno zunanjepolitično rešitev. V napadu z droni ali s strelom iz puške ubiješ voditelja sovražne države - in glej, tvoje težave ni več. Pravzaprav ne obstaja nobena zgodovinska podlaga za prepričanje, da je mogoče z atentatom karkoli rešiti. Obstaja pa veliko dokazov, da se lahko zaradi njega stvari zelo, zelo poslabšajo.

Ne obstaja nobena zgodovinska podlaga za prepričanje, da je mogoče z atentatom karkoli rešiti

Dva velika junaka tega gibanja anarhističnih atentatorjev, Mihail Bakunin in princ Peter Kropotkin, sta bila Rusa, kar ni nobeno presenečenje. Ne nazadnje naj bi bil neimenovani ruski diplomat iz tistega časa po navedbah Georgea Herberta Münsterskega dejal, da bi lahko Rusijo v 19. stoletju opisali kot absolutizem, brzdan z atentati. Bakunin in Kropotkin sta oba zagovarjala atentat, ki sta mu pravila "propaganda z dejanjem". Maya Jasanoff, kulturna zgodovinarka z Univerze Harvard, je atentat v svoji odlični študiji z naslovom The Dawn Watch: Joseph Conrad in a Global World pravilneje poimenovala propaganda z dinamitom.

Jasanoffova je komentirala črnohumorno zgodbo Tajni agent (The Secret Agent) poljsko-britanskega pisatelja Josepha Conrada, v kateri trgovec s pornografijo,........

© Večer