We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Barčica po morju plava

33 2 0
04.01.2020

Že lanska uvodna kolumna me je potolkla. Človek ne ve, kako naj bi začel, in letos, ko se je leto obrnilo, ni nič drugače. Podzavesten občutek, da je potreben letni obračun, vre na plan, se ozavešča in nagovarja. Daj, poglej še v prihajajoče leto, napiši kaj na to temo. Čeprav s časom je križ, kot nam je to dal vedeti že znameniti Einstein, a ne nazadnje tudi pesniki niso omagali pred zagonetnostjo te dimenzije. Čas sedanji in čas pretekli sta oba morda navzoča v času prihodnjem, in čas prihodnji, vsebovan v času preteklem, pravi v eni izmed svojih pesmi znameniti Thomas Stearns Eliot. In dal nam je misliti.

Kaj iz preteklega se nam bo razodelo kot ena sama jara kača v naslednjem letu? Kakšen je sploh naš svet trenutno? Še bolj me zanima, kaj predstavljamo v njem mi, Slovenci, ki skačemo? Morda o tem kaj več pove novoletna naslovnica Economista, za katero naj bi veljalo, da jo pripravijo s prav posebnim tipom prišepetovalcev, ki naj bi sodili v smetano svetovne ekonomske in politične garniture; nam, ki nam ta patricijska miloščina ni pri roki, preostane lasten um, omejen, in nanj se moramo zanesti, na lastne zmožnosti presoje in opažanj. In ko kaj spišemo, se stvar objavi, pod člankom pa imaš ikono osla, ki ti jo prilepi nekdo, ki še brati ne zna; osla pač najde kot otroci v slikanici. To je moja prva ugotovitev, kakšen je svet, in ne nazadnje smo tu v trendu z njim. Za razliko od mnogih resnejših in ekonomsko bolj podkovanih komentatorjev, ki se ukvarjajo z našo politiko in gospodarstvom, se mi dozdeva, da imamo stabilno obdobje. Tisto, kar so nam pripravili v času in kar smo lani izvedeli, ko so nam "od oka" popisovali vrednost državnega premoženja, ko so honorarni študentje postali premoženjski cenilci za naše banke, stanovanjske posesti, celo mestne četrti, za gospodarsko infrastrukturo, z enim samim namenom, da jo čim ceneje kupijo dečki iz Bruslja, Frankfurta, se nadaljuje. Skoraj se mi je zapisalo iz Brazilije. Stvar seveda še ni zaključena.

Ne vem, kako se reče takšnemu tipu uradnika, ki ga plačujemo davkoplačevalci zato, da sodeluje z ekonomskimi špekulanti. Tistim, ki jih kasneje, ko bi za........

© Večer