We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Grema na kafe s Simonom Marčičem: Maribor zasluži visoko plačana delovna mesta

19 0 76
17.10.2018

Petič bo Simon Marčič januarja dirkal na najtežjem reliju na svetu. Na kavi smo se s profesorjem na Fakulteti za energetiko dobili pod Pohorjem v lokalu Gondola bar. Pohorje je njegova dnevna soba, tam že dolga leta trenira, z motorjem zaradi zakonodaje sicer manj kot nekoč.

Kakšne treninge izvajate na Pohorju?

"Gre predvsem za kondicijske treninge. Največ 'gonim v breg' s kolesom, grem pa tudi peš. Pozimi bordam. Ob prvem snegu grem na pohod na Pohorje, zadnja leta je bil decembra pred Dakarjem sneg v zgornji tretjini Pohorja. Takrat sem šel z bordom gor in po grebenu, zgodnji del sem oddeskal, ker je bil dober pršič, potem sem šel peš domov. To so bile tri ure dobrega kondicijskega treninga."

Naš fotoreporter Andrej Petelinšek vas je videl bordati tudi z zlomljeno roko po vašem prvem Dakarju. Za vas to ni ovira ...

"Ne, ni. To je bilo leta 2014, ko sem imel težave z zapestjem. Takrat po Dakarju je ravno zapadel sneg po dolgih letih. Sem ga moral izkoristiti, ampak saj sem pazil. Se prilagodim."

Težje pa vam je bilo po odprtem zlomu noge leta 2017.

"Tisto sezono seveda nisem šel na bord. Po dolgih letih se je to zgodilo. Sem pa kar hitro začel voziti kolo. Po mesecu dni, ko sem bil še na berglah. Rekli so mi, da lahko nogo obremenim do 50 odstotkov. Kar hitro sem začel doma na trenažerju, potem pa sem šel kar v naravo. Včasih je bilo zelo smešno, ko me je nagnilo v levo stran, ko bi moral nogo dati dol. Če kot ni bil prevelik, sem nogo dal dol, če sem bil preveč nagnjen, pa sem se raje kar vrgel na tla. Nekajkrat je v gozdu bilo videti zelo smešno, ko sem padel na ravnih tleh. Verjetno so ljudje mislili,........

© Večer