We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Maribor je naš, Ljubljana pa tudi

22 4 3
17.01.2019

Eno drugo čudno pleme, ki pa to seveda ni in noče biti, namreč mariborsko, pa se je predstavljalo po zaslugi neke druge obletnice - stoletnice SNG - nekaj nadstropij više. To je "festival" Maribor je naš, celomesečna predstavitev mariborskega Slovenskega narodnega gledališča ob njegovi letošnji stoletnici. Narekovaji so zaradi terminološke stiske, saj je format nov in doslej še nepreizkušen. Morda pa se bosta recimo Koper in Celje v prihodnosti tudi predstavila na ta način. Fino bi bilo.

Direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski je takoj na začetku demantirala vse tiste, ki se jim taka predstavitev Maribora zdi podobna raziskovanju neznanega brazilskega plemena. Ne, res nismo kakšni eksoti, ki bi jih bilo treba z zanimanjem ali vzvišeno motriti s prestolniške perspektive. Ker ta revija mariborske odrske umetnosti v Ljubljani seveda ni prva onkrajtrojanska umetniška kampanja, tukaj niti ne odkriva kaj posebno novega ali neznanega.

V preteklih letih so že polnili Gallusovo dvorano zlasti baleti Edwarda Cluga, tudi simpozij so mu posvetili prav tam, pa tudi mariborska Opera že dolgo redno gostuje tam. Sprva je ideja........

© Večer