We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(BRANJE) Zaščita evropskega načina življenja

12 0 0
11.11.2019

Sestavljanje Evropske komisije ni mačji kašelj. Vsakih pet let mora mandatar porazdeliti resorje, ki jih ne določa logika pristojnosti komisije, ampak število držav članic. Poleg tega ima predsednik precej omejene možnosti pri izbiri sodelavcev, saj je bolj ali manj odvisen od kandidatov, ki jih izberejo države članice in potrdi Evropski parlament. To je približno tako, kot če bi nogometni selektor moral sestaviti ekipo iz osemindvajsetih igralcev, ki si jih ne bi izbral sam, poleg tega pa bi morali biti vsi ves čas na terenu. Če se le da, vsi v napadu. Resorji v Evropski komisiji pogosto dajejo vtis, da so nelogični in umetno ustvarjeni. Večina vpliva je zato v rokah neizvoljenega birokratskega aparata. Z vidika demokratične legitimnosti Evropske unije je to precej vprašljivo, z vidika minimalne učinkovitosti pa, ob sedanjem institucionalnem ustroju EU, pravzaprav neizogibno.

Novoimenovana predsednica Evropske komisije se je porazdelitve vlog lotila zagnano, z veliko domišljije. Dobili smo predlog razdelitve komisarskih pristojnosti, ki izzveni kot mešanica Ted Talka in Alana Forda. Eno od najzabavnejših imenovanj je delitev med Italijanom Paolom Gentilonejem, zadolženim za »gospodarstvo«, in enim od treh podpredsednikov Valdisom Dombrovskisom iz Latvije, ki bo skrbel za "gospodarstvo, ki deluje v dobro ljudi". Odgovor na vprašanje, v čigavo korist bo deloval Italijanov resor, prepuščam vaši domišljiji.

Dobili smo predlog razdelitve komisarskih pristojnosti, ki izzveni kot mešanica Ted Talka in Alana Forda

V tej kolobociji jo je še kar dobro odnesel naš Janez Lenarčič, čigar skrb bo krizni menedžment. Njegov resor je jasen in konkreten. Večina evropskega prebivalstva razume, da je krizni menedžment resor, ki deluje v dobro ljudi. Nekateri drugi novopečeni komisarji znajo imeti z jasnostjo in prepoznavnostjo njihovega poslanstva precej več težav. Slovenci smo se sicer nad resorjem kriznega........

© Večer