We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(BRANJE) Ali mariborska občina sploh ve?

11 3 0
19.04.2019

Kot odziv na njegove izjave v Večeru 30. marca letos smo iz Iniciative Mestni zbor (IMZ) na župana Sašo Arsenoviča naslovili pismo, ki ga v skrajšani obliki objavljamo. Skrb vzbujajoče so predvsem izjave o participatornem proračunu (PP), ki jasno kažejo, da na Mestni občini Maribor (MOM) ne vedo, kaj PP pravzaprav je, pa čeprav ga je župan pred volitvami obljubljal, zapisan pa je tudi v koalicijski pogodbi. Pravilno razumevanje in pravilen pristop pri uvajanju PP je v Mariboru še toliko bolj pomembno, ker je nezaupanje pri prebivalkah in prebivalcih MOM vzbudil že bivši župan s samosvojo, a objektivno nestrokovno interpretacijo, kar so občani v letu 2018 gladko zavrnili.

V IMZ smo v letu 2014 izdelali osnovni model PP v skladu z najboljšimi mednarodnimi praksami, ki smo ga prilagodili za slovenski pravni sistem in ki ga je MOM uporabila v zelo uspešnem posvetovalnem delu pilotne izvedbe v MČ Radvanje 2015. Ta model so uporabile tudi mnoge druge občine v Sloveniji, neredko ob pomoči članov IMZ, to so Komen, Ajdovščina, Nova Gorica, Kranjska Gora, Postojna, Hrpelje - Kozina, Renče - Vogrsko, Krško in druge. Glede na izkušnje smo zagotovo skupina z največ znanja na področju PP v Sloveniji, zato smo dobronamerno v pismu novemu občinskemu vodstvu podali strokovne pripombe.

Kaj je participatorni proračun? Participatorni proračun je mednarodno preizkušen mehanizem, ki ga je tudi Slovenija, sicer med zadnjimi v EU, prepoznala in ga vpisala v strategijo razvoja lokalne samouprave. Pomeni udejanjanje sedme stopnje državljanske participacije po Arnsteinovi lestvici državljanske participacije, tako imenovano delegirano moč. V njem predstavniške politične strukture prepustijo del svoje odločevalske moči pri razporejanju........

© Večer