We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zadnja žrtev Balkana

12 3 0
15.10.2019

Slovenci bi lahko bili v primeru Handke pametnejši. Vsaj načeloma. Tako kot so se že od razpada Jugoslavije pred tujci važili, da se spoznajo na razmere na Balkanu. Pa se v resnici ne. Zato tudi Handkeja ne štekajo in se skupaj z Zahodnjaki in Balkanci zgražajo, ker bo dobil letošnjo Nobelovo nagrado za literaturo.

To, da je Handke leta 1996 s tekstom javno podprl srbsko stran v jugoslovanski vojni, protestiral proti bombardiranju Srbije leta 1999 in leta 2006 celo imel evlogijo na Miloševićevem pogrebu, ne zmanjšuje njegovih zaslug za literaturo. Ker za to bo pravzaprav dobil nagrado, kajneda?

Pisatelj ima pravico - če mu je pač do tega, da se moralno opredeljuje (kar sicer ni nujno, ni pa niti prepovedano) - do politične zmedenosti ali celo življenja v zmoti. Vsak pisatelj. Literatova politična zmedenost ali življenje v zmoti ni argument za to, da literat ne bi dobil nagrade za literaturo.

Iz svoje takratne kolumne Nekoč je nekdo nekoga na gobec (Sobotna priloga Dela, 30. 3. 1996) sklepam, da se v vsem tem času ni spremenila tako rekoč nič:

"Pred gledališčem, kjer se odvija ta literarno-politični večer, patruljirata policaja, če bi prišlo do kakšnih izgredov ali kaj. Dvorana polna, obiskovalci našpičeni. Malo jim gre na živce, ker ne znajo dobro nemško, malo pa Handke sam. Ko dobijo na koncu besedo tudi oni - ali pa si jo........

© Večer