We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Old-school desnica proti Janši

18 0 1
16.01.2019

Si upam napovedati rok trajanja Katedrale svobode? Seveda. Tako rekoč neomejen je. No, omejen je kvečjemu s pričakovano življenjsko dobo Petra Jambreka in Dimitrija Rupla. Dokler bosta onadva med živimi, bo živa tudi Katedrala svobode. Kot simbol neumrljivega, večnega desnega, konservativnega, samodeklarirano sredinskega, liberalnega, intelektualističnega, pokroviteljskega hrepenenja nekdanjih politikov in parapolitikov stare šole. Simbol želje, da bi izgubljeno Slovenijo spravili na pravo pot in ponudili alternativo nikoli pravi oblasti (ker preveč leva) in vedno večni opoziciji (ker preveč radikalna). Slovenska alternativna desnica - ne tista vulgo, novokomponirana alt-right, seveda - pa bo gradila katedralo ali Katedralo svobode najbrž še dlje. Dolgo, predolgo. In gradila jo bo zaman. Gradila jo bo, dokler bo obstajala SDS in dokler bo imel Janša pri vsem skupaj kaj besede.

In to pomeni … - dokler bo živ.

Jambrek in Rupel sta dovolj pametna, da se ne gresta več politike zares. Prvič sta (pre)stara, drugič pa se vsaj približno zavedata omejenosti svojega dometa. Ker kaj hočeta in moreta, sta pač iz nekega drugega veka. Seveda pa sta tudi fina gospoda in obvladata diplomatsko izražanje o sodelovanju z desnico. Skupaj so močnejši pred vanjskim neprijateljem, kajneda.

A v vsakem primeru gre za direkten desant ali vsaj za korigiranje smeri razvoja desnega političnega prostora. Tega trenutno zaseda frustrirana in radikalizirana SDS, na čelu s........

© Večer