We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Prikrita racionalnost brexita

16 0 2
25.02.2020

Racionalni politični razcepi, ki smo jim priča v ključnih zgodovinskih trenutkih, se pogosto zgodijo iz popolnoma napačnih razlogov. Tipičen primer je brexit britanskega premiera Borisa Johnsona.

Motivi in razmišljanje, ki se skrivajo za brexitom, so še manj plemeniti kot tisti, povezani z Nixonovo potezo. Zagovorniki brexita, ki so dobili krila zaradi nezadovoljstva nad varčevalnimi ukrepi, podpihovanja ksenofobije in dajanja lažnih obljub, so zmagali iz mnogih slabih razlogov. In tako kot v primeru Nixonovega šoka bo večina tistih, ki so na volitvah glasovali za človeka, ki je izpeljal brexit, najverjetneje močno prikrajšanih, medtem ko bodo mnogi drugi lepo profitirali. Novi torijci iz delavskega razreda, ki so omogočili ta zgodovinski razcep, bodo v tihem obupu prenašali posledice lastne izbire.

Toda ali tako kot pri Nixonovem šoku obstaja tudi edinstveni, temeljni zgodovinski dejavnik, s katerim je mogoče pojasniti brexit? Obstaja: uvedba evra.

Medtem ko so se trudili iz težke situacije potegnili najboljše, so evru zvesti poslanci, oblikovalci javnega mnenja in birokrati peli hvalnice fleksibilnosti EU in evroobmočje opisovali kot unijo v uniji ali klub v klubu. Čeprav je ta opis uradno ustrezen, v njem niso zajete centrifugalne sile, ki jih je sprožil evro. Ko je bila skupna valuta ustvarjena, z načrtno odsotnostjo skupnih dolžniških instrumentov in sistema zavarovanja depozitov, je bil vlak EU........

© Večer