We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Predstavljajte si svet brez kapitalizma

18 2 0
17.01.2020

Vedno večja obremenjenost in upravičeno razžiranje zaradi krivde ultrabogatih - ali v vsakem primeru teh z nekaj občutka - ogroža drobljenje negotovosti, v katero se pogreza večina. Kot je napovedal Marx, oblikujejo nadvse močno manjšino, ki dokazuje nesposobnost predsedovanja poralizirani družbi, ta pa ne more zagotoviti lastnikom nepridobitnega premoženja dostojnega življenja. Zabarikadirani v svojih omejenih skupnostih pametnejši med zelo bogatimi zagovarjajo novi "interesni kapitalizem", celo pozivajo k višjim davkom za svoj razred. Priznavajo najboljšo mogočo zavarovalno politiko v demokraciji in redistribuitivno stanje. Žal se hkrati tega bojijo, njihovemu razredu je namreč v naravi skopuštvo pri zavarovalnih premijah.

Predlagana pravna sredstva so vseh vrst - od slabih do smešnih. Poziv upravnim odborom, da pogledajo izza vrednosti za delničarje, bi bil čudovit, če ne bi bilo neprimernega dejstva, da le delničarji odločajo o plačah in mandatih direktorjev. Podobno krasna bi bila tudi prošnja za omejitev čezmerne finančne moči, če ne bi bilo dejstva, da večina korporacij ustreza finančnim institucijam, ki posedujejo večino njihovih delnic.

Soočanje z rentnim kapitalizmom in načrtovanje podjetij, za katera je družbena odgovornost več kot le marketinški........

© Večer