We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(GLOBALNA ARENA) Kapitalizem v umetni komi

15 0 0
04.09.2020

Resda finančni trgi že od nekdaj nagrajujejo razplete, ki povečujejo stiske. Slaba novica za uslužbence nekega podjetja, denimo načrtovana odpuščanja, je pogosto dobra novica za njegove delničarje. Toda če se slaba novica hkrati nanaša na večino delavcev, vrednosti delnic na borzah vedno padejo, predvsem zaradi razumnega pričakovanja, da se bo, ker bo prebivalstvo moralo zategniti pas, znižal celoten prihodek, z njim pa tudi povprečni dobički in dividende. Logika kapitalizma ni bila lepa, vendar je bila razumljiva.

Toda zdaj je drugače. V dogodkih, ki so dosegli vrhunec 12. avgusta, ni nobene kapitalistične logike. Prvič se je zgodilo, da je vsesplošno pričakovanje zmanjšanja prihodkov in dobičkov sprožilo nakupovalno mrzlico v Londonu in New Yorku oziroma je vsaj ni oviralo. Pa ne zato, ker špekulanti stavijo na to, da sta britansko in ameriško gospodarstvo dosegla dno, zaradi česar je zdaj odličen trenutek za nakup delnic.

Prvič v zgodovini se finančniki dejansko požvižgajo na realno gospodarstvo. Vidijo lahko, da je covid-19 kapitalizem uspaval v umetno komo. Vidijo lahko, kako izginjajo profitne marže. Vidijo lahko cunami revščine in njegove dolgoročne učinke na agregatno povpraševanje. In vidijo lahko, kako pandemija razkriva in še dodatno poglablja že obstoječe razredne in rasne prepade.

Vse to vidijo tudi špekulanti, vendar se jim ne zdi pomembno. In ne motijo se. Ko je covid-19 trčil ob ogromen balon, ki ga vlade že od leta 2008 uporabljajo za reševanje finančnega sektorja, so postali cvetoči........

© Večer


Get it on Google Play