We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(BRANJE) Zakaj znova protestiramo

16 5 0
03.12.2019

Že več kot leto dni otroci in mladi iz vsega sveta protestiramo proti podnebnim spremembam. Ustanovili smo gibanje, ki kljubuje vsem pričakovanjem, saj je v boju za pomembno stvar združilo na milijone ljudi. Tega nismo storili, ker bi bile to naše sanje, ampak ker ni bilo videti, da ima kdo drug namen ukrepati in nam zagotoviti prihodnost. Kljub glasni podpori, ki nam jo namenjajo mnogi odrasli, vključno z nekaterimi najvplivnejšimi svetovnimi voditelji, se to še ni spremenilo.

Politiki in proizvajalci energije iz fosilnih goriv že desetletja vedo za podnebne spremembe. Toda politiki kljub temu še naprej dobičkarjem dopuščajo, da izkoriščajo naravne vire na našem planetu in uničujejo njegove ekosisteme, medtem ko stremijo k hitremu zaslužku ter ogrožajo naš obstoj.

Nismo mi tisti, ki jim je treba verjeti na besedo: znanstveniki razglašajo preplah. Opozarjajo, da še nikoli ni obstajala manjša možnost, da nam bo uspelo omejiti dvig globalne temperature na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko raven. To je prag, nad katerim bi se soočili z najbolj uničujočimi podnebnimi spremembami.

Mladi........

© Večer