We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zeleni trgi za pravično rast

13 0 0
19.11.2019

Podnebna kriza in finančna kriza leta 2008 sta dve plati iste medalje. Obe sta namreč posledica toksične lastnosti prevladujočega svetovnega ekonomskega modela, in sicer te, da se ne zmeni za prihodnost. Da bi človeštvo obvarovali pred ekološkim in finančnim propadom, bi morali ubrati popolnoma nov pristop spodbujanja rasti, v okviru katerega jutrišnji dan ne bo žrtvovan na oltarju današnjega.

Čeprav je tak sistem omogočil gospodarsko rast in razvoj, kot ju še ni bilo, je imel tudi resne pomanjkljivosti. Finančne inovacije so prehitele regulacije oziroma so jih preprosto zaobšle, s čimer so finančni industriji omogočile, da je razširila svoj vpliv nad gospodarstvom, nase prevzela ogromno tveganje in požela velikanske dobičke. Prav to je leta 2008 pripeljalo do krize, zaradi katere se je svetovni finančni sistem znašel na robu zloma. Ker sistem ni prestal nobenih pomembnih reform, so akutna sistemska tveganja prisotna še danes.

Kar zadeva okolje, je nebrzdano izkoriščanje naravnih virov uničilo ekosisteme v državah v razvoju in hkrati spodbudilo hitro rastočo potrošnjo - zlasti energije - v razvitem........

© Večer