We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(BRANJE) Osvoboditev in nova podreditev

12 0 0
14.11.2019

Ko svet praznuje trideset let od padca Berlinskega zidu, postaja vse bolj jasno, kaj svet ob tem dogodku pravzaprav praznuje. Kot postaja vse bolj jasno, kaj je padec Berlinskega zidu pomenil. Za Vzhod in Zahod. Za Vzhodnjake in Zahodnjake. Za ves svet.

Zanimivo je gledati dokumentarce o padcu Berlinskega zidu, ki jih je te dni na televiziji vse polno. Ti jasno kažejo, za kaj je Vzhodnim Nemcem takrat šlo. Padla je osovražena ovira, ki jim je onemogočala prehod na Zahod. Padel je simbol osovraženega režima, ki jim je omejeval pravice in svoboščine. Padla je ovira, v katero so emocionalno investirali vse negativno v socialističnem režimu.

Posnetki iz (Vzhodnega) Berlina leta 1989 nezmotljivo spominjajo na tiste iz Pariza leta 1968. Logika pa tudi. Gre za boj zoper ovire, ki so ljudem nesprejemljive. Ki jih nočejo. Ki jih celo sovražijo. In padec teh ovir ljudje razumejo kot Osvoboditev. In kot Svobodo.

Ista zanka kot leta 1968. Ista prevara kot leta 1968. Ista zmota kot leta 1968. Trideset let po padcu Berlinskega zidu še vedno praznujemo iluzijo. Z retoriko izpred treh desetletij. Kot da se ne bi pokazalo, za kaj v postsocializmu dejansko gre. Zanka, prevara in zmota so v tem, da padec osovraženih omejitev in ovir v obeh primerih ni bila Osvoboditev, ki je prinesla Svobodo. Bila je........

© Večer