We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(BRANJE) Macronova izdaja Balkana

12 0 0
13.11.2019

Od padca Berlinskega zidu pred 30 leti so zahodni voditelji vztrajno trdili, da na evropski celini ni težave, ki je ne bi bilo mogoče rešiti v okviru dogovora z Evropsko unijo ali z razširitvijo evropskega projekta. Toda to dolgoletno stališče se zdaj očitno spreminja, kar gre pripisati kombinaciji notranjih evropskih težav in ameriške ravnodušnosti.

Morda se zdi nenavadno, da ZDA sploh spodbujajo članstvo v klubu nekoga drugega. Toda ZDA so s svojega vodilnega položaja v Natu, osrednji evropski varnostni organizaciji, vedno podpirale evropska prizadevanja za utrditev politične in gospodarske enotnosti na celini.

In tudi EU je prepoznala, da je članstvo v Natu logična želja nekdanjih sovjetskih držav na njeni periferiji. Čeprav sta se poglabljanje in širjenje struktur EU pokazali za težavnejši, kot so mislili mnogi ameriški opazovalci, so evropski voditelji vztrajali, predvsem ker se je to v pohladnovojnovskem času od njih pričakovalo. Toda na zasedanju Evropskega sveta med 17. in 18. oktobrom je postalo jasno, da se je nekaj spremenilo: francoski predsednik Emmanuel Macron je sprejel usodno odločitev, da blokira pristopna pogajanja z Albanijo in........

© Večer