We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Prva žrtev podnebnih sprememb je resnica

18 1 16
28.12.2018

Na zadnjem vrhu o globalnem segrevanju na Poljskem je bilo slišati znane črnoglede in katastrofalne napovedi okoljevarstvenih aktivistov. Zdi se, da podnebne spremembe zamrznejo našo sposobnost kritičnega razmišljanja - preveč si želimo verjeti, da je problem veliko večji, kot kaže znanost, in prav nasprotno verjamemo, da so naše rešitve veliko bolj preproste, kot zahteva stvarnost.

Razmislimo o vremenskih pojavih: postalo je običajno, da jih povezujemo s podnebnimi spremembami. Kadarkoli nastopijo poplave, mediji za to krivijo globalno segrevanje in svarijo, da število poplav narašča, čeprav je najbolj priznan zaključek Medvladnega foruma Združenih narodov o podnebnih spremembah (IPCC), da vzrokov za porast ali upad poplav na svetovni ravni v preteklem stoletju ne poznamo.

Tudi gozdne požare v Evropi in ameriške orkane pripisujejo svetovnemu segrevanju. Kljub temu da so deležni več medijske pozornosti kot običajno, so gozdni požari v letu 2018 v Evropi prizadeli za polovico manj površine, kot je povprečno. V južnoevropskih državah, kjer je 90 odstotkov prizadetih gozdov, se je površina pogorišč v zadnjih 35 letih prepolovila. Glede orkanov znanstveniki foruma IPCC ugotavljajo, da globalnih trendov za preteklo stoletje ni mogoče določiti. Pogostost vseh orkanov, ki so dosegli kopno ZDA, in velikih orkanov na istem območju namreč od leta 1900 upada.

Resnica o podnebnih spremembah je večplastna: podnebne spremembe so resnične in bodo na dolg rok pomenile težavo, vendar je njihov vpliv manjši, kot menimo. Kot nava- ja IPCC v svojem........

© Večer