Arvopaperin mukaan Orpon hallitus jatkanee valmisteluja Postin listaamiseksi pörssiin.

Viedäänkö Posti viimein pörssiin? – ”Listauksesta tulee rahaa ja toimintaa voi regulaation kautta ohjata” | Arvopaperi

Artikkeli on maksumuurin takana, joten otan tähän muutaman olennaisen asian:

Eurooppalaiset verrokit

Euroopan pörssinoteeratuista postiyhtiöistä Deutsche Post on omassa luokassaan. Se kuitenkin paljon enemmän kuin postiyhtiö. Deutsche Postin olennaisin osa on kuriiriyhtiö DHL. Vain 23% Deutsche Postin liikevaihdosta kertyy Saksasta. Deutsche Post tekee 94 miljardin euron liikevaihdolla 8,4 miljardia liikevoittoa.

Deutsche Postin yritysarvo on noin 70 mrd. euroa. Jos Deutsche Postin yritysaro on noin 9 x liikevoitto, en ymmärrä millä logiikalla Suomen Postin yritysarvo voisi olla yli 500 miljoonaa.

Postiyhtiöt edustavat kypsää toimialaa, ja jakavat siten anteliaasti osinkoja. Deutsche Postin osinkotuotto on 4,46%, PostNL:n 5,75%, BPostin peräti 6,44%. BPost tosin saattaa joutua puuttumaan suunnittelemaansa osingonjakoon, koska se joutunee oikeudenkäyntiin Belgian valtion kanssa, jossa valtio syyttää sitä ylilaskutuksesta tai määräävän markkina-aseman hyväksikäytöstä.

Arvopaperi ei jostain syystä käsitellyt jutussaan lainkaan yhtiötä International Distributions, joka omistaa Iso-Britannian Royal Mail -postin. Royal Mail tuo 67% konsernin liikevaihdosta. Loppu kertyy GLS (General Logistics Systems) -kuljetusyhtiöstä. International Distributions ja erityisesti Royal Mail tekevät tänä vuonna roimasti tappiota mm. laajan lakkoilun seurauksena. Yhtiö arvostetaan noin 3,4 mrd. punnan arvoiseksi (yritysarvo sisältäen velat), mikä on viime vuoden liikevoittoon nähden vain noin 5-kertainen.

Suuret rahat muista yhtiöistä

Edellä mainittuihin verrokkeihin peilattuna, Postin listautumisesta 200 euron tulovirta valtiolle voi olla turhan optimistinen arvio. Joka tapauksessa Postin listautumisesta mahdollisesti saatavat rahat olisivat pikkusummia verrattuna Nesteen osakkeeseen tai Solidiumin salkussa oleviin osakkeisiin.

Solidiumin salkun arvo on tämän päivän kursseilla 7,8 mrd. euroa ja valtion omistaman Neste-potin arvo noin 13 mrd. Risto Murto laskeskeli, että tarvittaessa noista voisi vapauttaa vaikkapa 9 mrd.

Valitettavasti 9 miljardin osakemyyntien seurauksena valtion osinkotulot laskisivat 300-400 miljoonaa joka vuosi. Myynti voisi olla ideologisessa mielessä ihan järkevää, kun ajatellaan, ettei valtion tehtävä ole harjoittaa liiketoimintaa. Mutta valtiontalouden kannalta myynti ei olisi välttämättä kannattavaa.

Etusivu – Solidium

QOSHE - Posti pörssiin? - Tommi Viinikka
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Posti pörssiin?

9 0
09.06.2023

Arvopaperin mukaan Orpon hallitus jatkanee valmisteluja Postin listaamiseksi pörssiin.

Viedäänkö Posti viimein pörssiin? – ”Listauksesta tulee rahaa ja toimintaa voi regulaation kautta ohjata” | Arvopaperi

Artikkeli on maksumuurin takana, joten otan tähän muutaman olennaisen asian:

Eurooppalaiset verrokit

Euroopan pörssinoteeratuista postiyhtiöistä Deutsche Post on omassa luokassaan. Se kuitenkin paljon enemmän kuin postiyhtiö. Deutsche Postin olennaisin osa on kuriiriyhtiö DHL. Vain 23% Deutsche Postin liikevaihdosta kertyy Saksasta. Deutsche Post tekee 94 miljardin euron liikevaihdolla 8,4 miljardia........

© Uusi Suomi


Get it on Google Play