Aiemmin raha ja kulttuuri ovat kulkeneet omia teitään. Suomea jakavassa murroksessa suomalaisesta elämäntavasta on tullut riidan aihe ja elämäntavoille lasketaan hintaa ja maksajaa.
On jännä seurata poliittista keskustelua Iso-Britanniassa. Siellä kun tapahtuu asioita, joista meidän on syytä ottaa oppia. Ei niinkään hyvässä, vaan pahassa. Tällä viikolla tutkimusyhtiö Focaldatan tutkimusjohtaja James Kanagasooriam kirjoitti The Timesissä ”talouskulttuurista” (culturenomics).
Sanaa on aiemmin käytetty kuvaamaan sitä, mikä vaikutus kulttuurilla on talouteen, mutta tässä yhteydessä hän käytti termiä kuvaamaan sitä, miten päätökset taloudesta ovat päätöksiä halutusta kansallisesta kulttuurista. Esimerkisi siitä, paljonko ollaan valmiita maksamaan ilmastopäästöjen viemisestä nollaan tai ihmisten tasa-arvosta työpaikoilla.
Yhtenä esimerkkinä hän käytti ”Vote Leave” -puolen kampanjaa Brexit -äänestyksessä. Heidän lupaus oli, että EU:lle viikottain lähetettävä 350 miljoonan shekki lähetetään EU -eron jälkeen Iso-Britannian terveydenhuoltojärjestelmään (NHS). Lupaus osoittautui täydeksi........