Seurasin joku aika sitten telkkarista debattia hallituksen eduskunnalle lähettämistä maahanmuuttoa koskevista, suuria ristiriitoja opposition, niin poliittisten puolueiden kuin erinäisten muiden kansalaispiirien, kanssa nostattaneista lakiehdotuksista. Ennestään kiisteltiin jo niin sanotusta käännytyslaista eli vastatoimista Venäjän operaatioon tunkea Suomeen ihmisiä, operaatiosta jota en itse ole epäröinyt kutsua sen oikealla, rumalla nimellä, sotatoimeksi Suomea vastaan. Viimemanittukin on nyt eduskunnassa, eivätkä asenteet senkään tiimoilta ole ainakaan lientyneet.
Studiossa sisäministeri Mari Rantanen moitti näitä asioita koskevaa yhteiskunnallista keskustelua tarkoituksellisesta eri maahantulijakategorioiden sekoittamisesta. Hänen mukaansa nämä pitää jakaa kolmeen ryhmään. Ensimmäinen ovat työn perässä muuttajat, toinen turvapaikkaa hakevat ja kolmas jo mainitut, toisen valtion vihamielisessä tarkoituksessa Suomeen saattelemat/pakottamat ihmiset. (Sitä en tiedä, onko tämä kolmijako hänen keksimänsä, mutta eipä sillä ole väliäkään.)
Näitä ryhmiä on Rantasen mielestä kohdeltava eri tavoin. Jos oikein ymmärsin, työtä hakevien kohdalla määräävän kriteerin tulee olla heidän osaamistasonsa ja -profiilinsa ja työvoiman tarve Suomessa. Rahaa olisi ansaittava ja veroja maksettava niin, että ei synny nettokustannuksia yhteiskunnalle. Aidosti turvapaikan edellytykset täyttävät saakoot sen, mutta loput pitää voida palauttaa viivyttelemättä, ja mitä tulee kolmanteen kategoriaan, kyse on turvallisuuspoliittinen, eikä siihen pidä sotkea pakolaispolitiikkaa. Kategorisointi jäi pohdituttamaan ja tässä joitakin sen herättämiä ajatuksia.
Olipa sisäministerin ja hänen puolueensa ideologisten näkemysten oikeellisuudesta mitä mieltä tahansa, ei voi kokonaan kiistää sitä, etteivätkö heidän vastustajansa tosiaan syyllistyisi huomion keskittämiseen maahanmuuton pakolaisaspektiin ja myös moralisoivaan ihmisoikeus- ja vastaavaan retoriikkaan. Olen itse joskus aikaisemmin moittinut sitä, että populistisen ideologian vastustajat ovat antautuneet käsitteellis-retorisella tasolla käyttämään populistien terminologiaa ja käsitteitä ja heitä vastustaessaan ajautuneet ideologisen spektrin toiseen........