Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden ilmoitti kiinalaisille sähköautoille asetettavasta 100 prosentin tuontitullista. EU seuraa perässä, tosin lievemmin. Autot ovat saaneet eniten huomiota, mutta tulleja korotetaan suurelle joukolle muitakin tuotteita. Ja tämä tulee aikaisemmin, jo presidentti Donald Trumpin toimikaudella asetettujen tullien jälkeen ja päälle. Trump nokitti lupaamalla nostaa sähköautojen tullin 200 prosenttiin. Tällaisessa pokerissa häntä on mahdoton nokittamalla voittaa.
Kyseisten tuotteiden tuonti Kiinasta Yhdysvaltoihin on melko pientä, joten tämä toimi ei vielä maailmaa järkyttänyt. Silti alkaa tulla mieleen Yhdysvaltojen 1930-luvun alun protektionistinen kauppalainsäädäntö, joka oli yksi ratkaisevista suuren lamakauden koko maailmassa laukaisseista toimenpiteistä. Ja suuri lamakausi nosti valtaan natsit Saksassa. Muitakin syitä siihen oli, mutta vahvempaa todistetta talouden ja politiikan erottamattomasta yhteydestä on vaikea löytää.
Edellä kirjoitettu ei ole ensimmäinen eikä vakavinkaan merkki toisen maailmansodan raunioille perustetun ja sen raunioista kukoistukseen nousseen kansainvälisen järjestyksen murenemisesta kertovista signaaleista, mutta pahaenteinen kylläkin. Koetteella järjestys on ollut ennenkin, kovimmin ehkä niin sanottujen öljykriisien aikaan ja jälkimainingeissa 1970- ja 80-luvuilla. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen vallitsi länsimaissa voitonriemuinen tunnelma ja monet uskoivat ”liberaalin demokratian” voittaneen pysyvästi. Tosiasiassa näyttää nyt siltä, että juuri tuo tapahtuma ehkä signaloikin järjestelmän alamäen alkua.
Olisi hyvä joskus syventyä miettimään, mitä ”kansainvälisellä järjestyksellä” loppujen lopuksi käsitteellisesti tarkoitetaan, mutta jääköön se nyt, ja lähden liikkeelle The Economist -lehden jo 9.5.2024 päivättyyn numeroon sisällytetystä useamman artikkelin kokonaisuudessa esitetyistä teeseistä siitä, millä tavalla järjestelmä on vaikeuksissa ja mistä ne ehkä johtuvat. Tämä arvovaltainen julkaisu, joka voidaan laskea vapaan markkinatalouden ja sen siamilaisen kaksosen, demokraattisen poliittisen järjestelmän, vankimpiin kannattajiin, näkee koko kannattamansa........