Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα, αν και είχαν κλείσει τα μάτια τους όταν η τουρκική αεροπορία βομβάρδιζε άμαχους κουρδικούς πληθυσμούς στη βόρεια Συρία για τουλάχιστον μια εβδομάδα, είναι ξεκάθαρα αντίθετες σε μια χερσαία επιχείρηση του τουρκικού στρατού σε συριακό έδαφος. Αλλά οι εκπρόσωποι του καθεστώτος της Άγκυρας επιμένουν: «Μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτή την επιχείρηση ανά πάσα στιγμή, ξαφνικά μια νύχτα», λένε.

Απέχοντας 29 εβδομάδες από τις προεδρικές και γενικές εκλογές, ο Ερντογάν πιστεύει ότι μπορεί ακόμα να κερδίσει χάρη σε έναν πόλεμο κατά των Κούρδων, επειδή ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού έθνους, ξεκινώντας από τα 6 κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζει «τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, της ενότητας του κράτους και του έθνους» σύμφωνα με τις δικές τους φράσεις. Εδαφική ακεραιότητα στο συριακό έδαφος!

Στελέχη δύο πρεσβειών και ενός μεγάλου διεθνούς οργανισμού στην Άγκυρα έχουν λάβει μηνύματα από τις τουρκικές αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις ή βομβαρδισμούς.

Τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στη βόρεια Συρία, τα οποία συμμετείχαν σε περιοδικές και κοινές περιπολίες με τους Ρώσους, έχουν σταματήσει αυτή τη δραστηριότητα.

Η Μόσχα έστειλε ενισχύσεις στις στρατιωτικές της βάσεις στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Οι οικογένειες των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στις παραμεθόριες περιοχές της Συρίας και του βόρειου Ιράκ έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να πάνε να εγκατασταθούν στην Άρβηλα (κουρδική πόλη στο βόρειο Ιράκ).

Η Μόσχα, μετέφερε το μήνυμα της Άγκυρας στους Κούρδους αξιωματούχους στη Συρία: «Αποσύρετε όλες τις στρατιωτικές σας δυνάμεις από την τουρκοσυριακή συνοριακή περιοχή και αφήστε αυτήν την περιοχή ακτίνας 30 χιλιομέτρων στις αρχές του καθεστώτος της Δαμασκού». Η πρόταση απορρίφθηκε από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (FDS), τον τοπικό κουρδικό στρατό.

Ο πόλεμος ή μια στρατιωτική επιχείρηση αυτής της διάστασης χρειάζεται τουλάχιστον τρία βασικά στοιχεία, υπενθυμίζουν οι ειδικοί:

- Υποστήριξη από την εσωτερική κοινή γνώμη, εξασφαλισμένη

- Υποστήριξη από παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις, μη εξασφαλισμένη

- Ισχυρή οικονομία και σημαντική οικονομική στήριξη, μη εξασφαλισμένη

Ο Ερντογάν κατάφερε, σύμφωνα με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, να βρει πρόσφατα πίστωση 15 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Αλλά σε μια χώρα όπου το τυρί (κατά μέσο όρο 130 τουρκικές λίρες το κιλό, 6,5 ευρώ) κοστίζει περισσότερο από το κρέας (κατά μέσο όρο 90 τουρκικές λίρες ανά κιλό, 4,5 ευρώ) αυτά τα 15 δισεκατομμύρια κινδυνεύουν να εξατμιστούν στο αίμα και τη σκόνη του πολέμου.

Η εθνική ασφάλεια, η επίσημη ονομασία του αγώνα κατά των Κούρδων, είναι ένα δημοφιλές και επιτακτικό θέμα για τους ψηφοφόρους. Ενώ η οικονομική κατάσταση είναι η αχίλλειος πτέρνα της τουρκικής εξουσίας.

Ο Ερντογάν φαίνεται να επιλέγει μια στρατηγική που έχει ήδη εκτελεστεί με επιτυχία το 2015 και το 2018: Ενίσχυση της αντικουρδικής εχθρότητας, πρόκληση ακόμη περισσότερων εθνικιστικών συναισθημάτων (εναντίον όχι μόνο των Κούρδων αλλά και κατά της αντιπολίτευσης και κατά της Δύσης) στον πληθυσμό και ως εκ τούτου να ανακτήσει τις ψήφους που χάνει τουλάχιστον από το 2020.

Είναι πιθανό να τα καταφέρει, λένε ορισμένοι από τους ανεξάρτητους παρατηρητές.

*Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία.

QOSHE - Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για πόλεμο σε μια χώρα όπου το τυρί κοστίζει περισσότερο από το κρέας - Ραγκίπ Ντουράν
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για πόλεμο σε μια χώρα όπου το τυρί κοστίζει περισσότερο από το κρέας

4 0 0
03.12.2022

Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα, αν και είχαν κλείσει τα μάτια τους όταν η τουρκική αεροπορία βομβάρδιζε άμαχους κουρδικούς πληθυσμούς στη βόρεια Συρία για τουλάχιστον μια εβδομάδα, είναι ξεκάθαρα αντίθετες σε μια χερσαία επιχείρηση του τουρκικού στρατού σε συριακό έδαφος. Αλλά οι εκπρόσωποι του καθεστώτος της Άγκυρας επιμένουν: «Μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτή την επιχείρηση ανά πάσα στιγμή, ξαφνικά μια νύχτα», λένε.

Απέχοντας 29 εβδομάδες από τις προεδρικές και γενικές εκλογές, ο Ερντογάν πιστεύει ότι μπορεί ακόμα να κερδίσει χάρη σε έναν πόλεμο κατά των Κούρδων, επειδή ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού έθνους, ξεκινώντας από τα 6 κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζει «τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, της ενότητας του κράτους και του έθνους» σύμφωνα με τις δικές τους φράσεις. Εδαφική ακεραιότητα στο........

© TVXS


Get it on Google Play