We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ο σπουδαίος Νίκος Παπαγεωργίου και «η τραγωδία να είσαι ευεργέτης στην Eλλάδα»

4 0 31
18.07.2022

Ο Νίκος Παπαγεωργίου που έφυγε προχθές από τη ζωή, ήταν ένας λιγομίλητος, σεμνός άνθρωπος. Mιλούσε μόνο για το πολύτιμο έργο του, το ομώνυμο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και σχεδόν καθόλου για τον εαυτό του. Σε μία από τις σπάνιες εξομολογήσεις, μου είχε διηγηθεί, συγκινημένος, το γεγονός που σφράγισε τη ζωή του. Ηταν 14 ετών, όταν στα Σιάτιστα της Κοζάνης οι Γερμανοί πήραν για εκτέλεση τον οργανωμένο στην αντίσταση πατέρα του: άρχισε τότε να τρέχει πίσω από το γερμανικό καμιόνι, μέχρι που τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του.

Ηταν άραγε αυτό το περιστατικό που τον εφοδίασε με μια ασυνήθιστη κοινωνική ευαισθησία; Το βέβαιο είναι ότι τη δεκαετία του 90, φτασμένος πια επιχειρηματίας, ο Ν. Παπαγεωργίου δώρησε, μαζί με τον αδελφό του Λεωνίδα, 30 εκατομμύρια δολάρια για να κτιστεί το νοσοκομείο που έλλειπε από τη δυτική Θεσσαλονίκη. Τον περίμενε μια περιπέτεια, χαρακτηριστική για τα δεινά της χώρας και το πολιτικό της σύστημα, που την κρατάει στην υπανάπτυξη: ο Παπαγεωργίου κατηγορήθηκε στην αρχή ότι δεν είχε δώσει ποτέ αυτά τα χρήματα. Και όταν αποδείχθηκε το αντίθετο. ότι έκανε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χτίζοντας δημόσιο νοσοκομείο!

Ενώ παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του, είχε βρεθεί αντιμέτωπος με μια χωρίς προηγούμενο δυσφημιστική εκστρατεία, με απίθανες «επιτροπές πολιτών»-φάντασμα και «φοιτητών» που πλήρωναν πανάκριβες ολοσέλιδες. καταχωρήσεις σε καθημερινές εφημερίδες εναντίον του, σε συγχορδία με ανάλογες δηλώσεις πολιτικών. Μέχρι και βιβλίο κατά παραγγελία είχε γραφτεί για να μη λειτουργήσει ένα νοσοκομείο-κόσμημα, που αποδείχθηκε σωτήριο για την πόλη.

Κατά κάποιο τρόπο, η υπόθεση του νοσοκομείου έπαιξε ρόλο και στη δική μου δημοσιογραφική καριέρα. Όπως το υπερσύγχρονο νοσοκομείο ήταν έτοιμο αλλά το υπουργείο Υγείας δεν του επέτρεπε να λειτουργήσει, η οικογένεια Παπαγεωργίου με βρήκε και μου ζήτησε να ασχοληθώ με την υπόθεση. Ξεκίνησα τότε μια μεγάλη έρευνα για το Βήμα, όπου εργαζόμουν, αφού είχα συνεννοηθεί με τον Σταύρο Ψυχάρη, τότε διευθυντή της εφημερίδας.

Οταν παρέδιδα το ρεπορτάζ, παρενέβη ένας αρχισυντάκτης ύλης με ένα πορτοκαλί φάκελο. «Τα έχεις υπόψη σου αυτά τα στοιχεία;» Ο φάκελος περιείχε την προπαγάνδα του επιχειρηματικού ομίλου και των αντιπάλων του νοσοκομείου. Γίναμε μαλλιά κουβάρια και το θέμα καθυστερούσε να δημοσιευθεί. Είπα του Ψυχάρη, «αν δεν το βάλεις θα φύγω, δεν έχει νόημα η δημοσιογραφία αν δεν μπορούμε να αναδείξουμε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα». Δεν το ‘βαλε και παραιτήθηκα. (Το υστερόγραφο είναι ότι τότε είχα μια εκπομπή καθημερινή στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, είπα στον διευθυντή ότι «έχω ένα ωραίο θέμα - θέλω να το παίξω στον σταθμό », και μου λέει «μα έχεις και αυτό τον φάκελο υπόψη σου;». Και μου ‘βγαλε τον ίδιο πορτοκαλί φάκελο)

Τελικά το δημοσίευσα στο περιοδικό Status, με το οποίο συνεργαζόμουν. Από εκεί το πήρε και η Ελευθεροτυπία. Έγινε θόρυβος, το νοσοκομείο άνοιξε και εγώ ξεκίνησα το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» στην τηλεόραση. Το άρθρο για το νοσοκομείο έπιασε δεκαπέντε σελίδες του περιοδικού. Δημοσιεύω παρακάτω εκτενή αποσπάσματα, στη μνήμη αυτού του θαυμάσιου ανθρώπου, που έζησε την τραγωδία να είσαι ευεργέτης και γενικώς να θέλεις να βοηθήσεις την Ελλάδα.


IΣTOPIEΣ EΛΛHNIKHΣ TPEΛΛAΣ:TO APPΩΣTO NOΣOKOMEIO.

Πρόλογος: Δεν είναι πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα. Eίναι το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο νοσοκομείο της Mακεδονίας.
Bρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και έχει 720 κλίνες που δεν χρησιμοποιούνται. Tην ίδια στιγμή που πολίτες της πόλης πεθαίνουν στα ράντζα.
Eχει τα τελειότερα μηχανήματα στην χώρα. Tα δάνεισε όμως στο Ωνάσειο -για την παρακολούθηση του A.Παπανδρέου- το οποίο τα χρησιμοποιεί ακόμη για να μην σκουριάσουν.

Κείμενο: Eδώ και πάνω από 20 χρόνια, υποψήφιοι πρωθυπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες και κάθε είδους πονηροί πολιτευτές υπόσχονταν προεκλογικά στον «λαό» των δυτικών υποβαθμισμένων περιοχών της Θεσσαλονίκης ένα πράγμα: ότι θα του κτίσουν νοσοκομείο για να μην πεθαίνει στον δρόμο, στην κυκλοφοριακή συμφόρηση προς το κέντρο της «συμπρωτεύουσας».

O λαός ψήφιζε ξανά και ξανά, αλλά νοσοκομείο δεν έβλεπε. Aκόμη κι όταν εγκαινιάσθηκε το έργο για το νοσοκομείο τον Σεπτέμβριο του........

© TVXS


Get it on Google Play