Türkiye, yarım asırdır terörle mücadele halinde. Başta İsrail ve İsrail’i destekleyen egemen güçlerin, Türkiye’nin yıllardır mücadele ettiği terör örgütlerine destek verdiği kanıtlanmış bir gerçekliktir. Bu yüzden terör her geçen gün farklı boyutlarıyla karşımıza çıkıyor. Irak ve Suriye iç savaşından sonra doğu ve güney sınırımız terör tehdidi ile kuşatıldı. Türkiye, yurt içi ve sınır ötesinde düzenlenen operasyonlarla terör faaliyetlerini engellemek için büyük çaba sarf ediyor.
Terör bir ülkenin öncelikle kalkınma planını sekteye uğratır. Terörün sebep olduğu ekonomik kayıplar sadece fiziksel zararlarla sınırlı kalmaz aynı zamanda siyasi ve sosyal tahribatlara neden olur. Terör, yerli ve yabancı yatırımcılar için de risk teşkil eder. Bir ülke sürekli güvenlik sorunlarıyla karşılaşıyorsa, yatırımcılar ekonomik büyümeye katkı sağlamaktan kaçınır. Bu da kalkınma için gerekli olan finansmanı sınırlayarak, ülkenin ekonomik büyümesini engeller. Belirsizlik, güven kaybı, birlik beraberliğin zedelenmesi, sosyal sermayeyi aşındırarak toplumun dayanıklılığını ve iş birliği kapasitesini yok eder.
Nitekim terörle mücadelede kamu politikaları geliştirmek bir ülkenin kalkınması, refahı, huzuru ve güvenliği açısında hayati öneme sahiptir. Bu tür politikaların etkin olabilmesi için multidisipliner bir yaklaşım gereklidir. Burada dikkate alınması gereken bazı önemli hususlar vardır. Terör örgütlerinin ulusal ve uluslararası gelir kaynaklarını tespit etmek ve bu çerçevede uyuşturucu trafiği, kaçakçılık, kara para aklama faaliyetlerini önlemek gerekir. Toplumda terörün etkilerini azaltmak, özellikle gençlerin terör örgütlerine katılımını önlemek için eğitim, istihdam ve sosyal destek programları hazırlanmalıdır. Okullarda sosyal, kültürel ve tarihsel eğitim programları, medya ve STK’lar aracılığı ile farkındalık çalışmaları üzerine kapsamlı projeler geliştirilmelidir.
Sosyal eşitsizliklerin giderilmesi, daha kapsayıcı bir toplum inşa edilmesine yardımcı olur. Fiziksel güvenliğin yanı sıra, siber güvenlik de terörle mücadelede önemli bir alan haline gelmiştir. İnternet ortamında radikal içeriklerin yayılmasını engellemek için dijital güvenlik ve medya alanında yasal düzenlemeler yapılabilir. Terörle mücadelede askeri müdahaleler, cezai yaptırımların yanı sıra terörden etkilenen kesimlerle diyalog ve uzlaşma süreçleri de önemlidir. MHP Lideri Devlet Bahçeli bu........